Kundägd vattenkraft i Billstaån


2017-10-24

Jämtkraft erbjuder andelsägd elproduktion från vattenkraft i Billstaån. För varje såld andel avsätter Jämtkrafts Miljöfond 100 kronor för vidareutveckling av området kring ån.
Bild:Sandra Lee Pettersson
Jämtkraft erbjuder andelsägd elproduktion från vattenkraft i Billstaån. För varje såld andel avsätter Jämtkrafts Miljöfond 100 kronor för vidareutveckling av området kring ån.

Privatpersoner och företag kan nu köpa andelar i elproduktionen i Billstaån i Hackås. Att gå in som delägare i elproduktion i vattenkraft är en helt ny lösning för de som vill köpa lokal förnybar energi. Lennart Fridén är en av dem som satsar.


- För mig är det viktigt med hållbar energi, jag vill dra mitt strå till stacken. Vi har solenergi hemma och jag tänker att det blir en bra kombination med sol och lokal el från Billstån. Jag bor i närheten och har alltid sett Billstaån som en resurs, så det känns bra att kunna vara delaktig i elproduktionen. Att 100 kronor för varje andel går till tillbaka till området är också ett tillskott för upprustning av området kring ån. Det kanske kan gå till vandringsleder eller liknande, säger Lennart Fridén, Hackåsbo.

Miljöfond stöttar fortsatt utveckling
Tjänsten Dela Billsta är ett tillval till det vanliga elavtalet. En andel kostar 360 kronor exklusive moms per år och för varje såld andel avsätter Jämtkrafts Miljöfond 100 kronor för vidareutveckling av området kring Billstaån.

- Vi vill att de som bor nära kraftstationerna och uppskattar naturvärdena i Billstaån också ska få möjlighet att nyttja elen. Genom miljöfonden är andelsägaren också med och påverkar områdets fortsatta utveckling. Efterfrågan på lokal förnybar energi ökar, Dela Billsta är ett sätt att möta den efterfrågan. Så vitt vi vet är vi först ut med andelsägd elproduktion från vattenkraft, säger Caroline Hildahl, produktansvarig vid Jämtkraft.

Billstaån – föredöme i vattenkraftsverige
Billstaån rinner mellan sjöarna Näkten och Storsjön i Bergs kommun. Jämtkraft har tillsammans med Länsstyrelsen Jämtland, Storsjön-Berg Fiskevårdsområde och Naturskyddsföreningen genomfört restaurerande insatser för ökad biologisk mångfald i ån. Billstaån har varit avstängd för fiskvandring i mer än 100 år. Kvarnar, vattenkraftverk och mindre sågverk har hindrat fisken att gå upp i ån. Jämtkraft har byggt tre omlöp (bäckar som rinner förbi vattenkraftstationerna) och rivit ut en damm och vattendraget är nu åter öppet för vandrande fisk.

- Billstaån är ett gott exempel på att det går att kombinera moderna miljökrav, effektiv vattenkraft och höga naturvärden. Andelsägande är vanligt i vindkraftsbranschen, vi har nu utvecklat affärsmodellen även inom lokal vattenkraftsproduktion, säger Anders Ericsson, vd Jämtkraft.



Källa: Jämtkraft