Flytande hybrida biokraftverk - Oskarshamnsföretag inom bioteknologi nyemitterar


2017-11-16

Bio Energy Plants International AB bygger flytande hybrida biokraftverk för den internationella marknaden. De använder då den här typen av standardpråm som finns på marknaden. Pråmen är 23 meter bred och 85 meter lång.
Bild:John Holm, Bio Energy Plants International AB

Bio Energy Plants International AB bygger flytande hybrida biokraftverk för den internationella marknaden. De använder då den här typen av standardpråm som finns på marknaden. Pråmen är 23 meter bred och 85 meter lång.



Ett av företagen i Atrinova Affärsutvecklings inkubator - Bio Energy Plants International AB i Oskarshamn går nu ut med en semiriktad nyemission på 15 MSEK. Antalet aktier är 25 000 och representerar 20 % av bolaget.

Företaget utvecklar, marknadsför, bygger och säljer flytande hybrida biokraftverk för den internationella marknaden. Bolaget är inne i en spännande fas med ca 15 potentiella projekt både i och utanför Sverige, samtidigt som IP portföljen stärks kontinuerligt och timingen för bioteknologi investeringar i miljövänlig teknik är så rätt som den kan bli.

John Holm som är grundare till idén, produkten och företaget säger att konceptet är verifierat och håller både finansiellt och tekniskt jämfört mot landbaserade anläggningar som ofta kräver dyr mark, långa tillståndsprocesser och är definitiva i sin placering.

-Våra anläggningar är mindre, flyttbara och byggda under serieproduktionsliknande förhållanden med hög kvalitetskontroll och där etableringstiden är 2 år jämfört med ca 5 år för en landanläggning säger VD, John Holm.

Emissionen vänder sig till alla möjliga investerare, allt från privatpersoner till de som kan komma att ingå i leverantörskedjan eller kundkedjan. De som vill investera i framtida bra miljöteknik, en teknik som gör skillnad ”Impact Investment” och att kunna påverka sin egen affär, antingen genom att vara leverantör eller kund eller att stärka miljöprofilen i sitt eget varumärke.

-Emissionen skapar förutsättningar för färdigställande av produktutveckling och att hitta den första kunden bland de idag 15 kvalificerade projekten. Vi ser mycket god potential i flera av dem säger John Holm.

Det regionala stödet i Oskarshamns kommun och Atrinova i bakgrunden har varit nyckelspelare i den lokala etableringen med nätverk och industrikontakter. Flera initiativ och samarbeten har skapats med bland annat näringslivet, de offentliga aktörerna och arbetsförmedlingen.

-Vi hade inte haft denna snabba utveckling utan en part som Oskarshamns kommun och Atrinova med oss, säger John Holm.

-Genom att stötta BEP International finns möjlighet att skapa en ny svensk exportprodukt med utgångspunkt från Oskarshamn och Kalmarregionen, säger Katharina Hultgren, verksamhetsledare på Atrinova.



Källa: Oskarshamn kommun