SSM tillstyrker Kärnbränsleförvaret


2018-01-24

Fotomontage - genomskärning Kärnbränsleförvaret med tunnlar i sydostlig riktning.
Bild:Lasse Modin

Fotomontage - genomskärning Kärnbränsleförvaret med tunnlar i sydostlig riktning.



Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, rekommenderar regeringen att ge tillstånd för ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

SKB har förutsättningar att kunna uppfylla kärntekniklagens krav på strålsäker slutförvaring. Det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, i sitt yttrande till regeringen idag. SSM har granskat och prövat SKB:s ansökan om Kärnbränsleförvaret enligt kärntekniklagen.

– Det här är en milstolpe för SKB och ett viktigt steg på vägen för att vi slutligt ska kunna omhänderta det använda svenska kärnavfallet på ett säkert sätt. Strålsäkerhetsmyndigheten är en mycket viktig instans i prövningen av vår ansökan så det här är naturligtvis ett glädjande besked för oss, säger SKB:s vd Eva Halldén.

– SSM:s besked visar att vårt slutförvarskoncept som vi forskat på och utvecklat i snart 40 år klarar att leva upp till de mycket högt ställda kraven på strålsäkerhet, säger Eva Halldén.

Det var våren 2011 som SKB lämnade in ansökningarna om att få bygga Kärnbränsleförvaret i Forsmark och en inkapslingsanläggning i anslutning till det redan existerande mellanlagret i Oskarshamn. SKB:s metod för slutförvaring av det använda kärnbränslet kallas för KBS-3 och bygger på tre skyddsbarriärer: kopparkapslar, bentonitlera och det svenska urberget.

Mark- och miljödomstolens yttrande enligt miljöbalken

Senare i dag kommer också Mark- och miljödomstolen att lämna sitt yttrande till regeringen i en separat prövning enligt miljöbalken. Huvudförhandling i miljöprövningen hölls under fem veckor i höstas.

Ett stort antal remissinstanser som inkluderar nationella och internationella expertorgan, miljöorganisationer, berörda kommuner och länsstyrelser, universitet och högskolor samt andra myndigheter har under prövningens gång yttrat sig till både Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen.

Fortsatta vägen till tillstånd

Senare ska de två kommunerna Östhammar och Oskarshamn, som har vetorätt i frågan om Kärnbränsleförvaret respektive inkapslingsanläggningen, tillfrågas innan regeringen kan fatta ett slutgiltigt beslut om tillstånd enligt kärntekniklagen och tillåtlighet enligt miljöbalken.



Källa: SKM