Laholms största industri blir 100% fossilfri med Adven


2018-02-08

Bild:Adven

Svenska kärnmaterial-producenten Diab AB har tecknat ett avtal om hetvatten och värme med energibolaget Adven AB. Genom att byta till biobränsle blir Diabs produktionsanläggning i Laholm 100% fossilfri år 2019.

Diab är en global producent av lättviktsmaterial inom kompositbranschen som används i konstruktionen inom vindkraft-, transport-, båt- och flygindustrin. Produktionsanläggningen i Laholm, som idag använder fossil naturgas som energikälla, kommer från januari 2019 att övergå helt till biobränsle. En energiomställning som beräknas minska företagets klimatavtryck med 6000 ton koldioxid per år.

– Med vår produkt kommer man kunna tillverka framtidens energisnåla bilar, båtar och flygplan. Men när vi utvärderade vår egen klimatpåverkan så blev det tydligt att en stor del av vårt klimatavtryck kan kopplas till energianvändningen i fabrikerna. Med den nya energilösningen i Laholm tar vi ett stort steg framåt i vår strävan att leverera produkter till ett framtida hållbart samhälle, säger Per Hökfelt, global hållbarhetschef på Diab.

En biobränsleanläggning kommer upprättas i anslutning till Diabs produktionsanläggning i Laholm, som både kommer installeras och drivas av Adven. Utöver den biobränsleeldade panncentralen installeras även en värmepumpsanläggning som gör det möjligt att ta tillvara på 20–30% av den spillvärme som genereras i produktionsanläggningen; värme som sedan kan återanvändas i fabriken.

Diab har valt en fullservicelösning från Adven, vilket innebär att Diab kan fokusera på sin kärnverksamhet, samtidigt som Adven hanterar driften av energianläggningen. Kunskap och erfarenhet inom industrivärme var en avgörande faktor i Diabs val av leverantör och partner i den omfattande energiomställningen fabriken står inför.

– Vår produktion pågår nästan dygnet runt och vi är därmed i högsta grad beroende av att vår energilösning är driftsäker. Vi ser det därför som en stor fördel att Adven, med sin långa erfarenhet inom industrivärme, kan sköta all drift och vara den partner som hjälper oss att fortsätta utveckla både hur vi använder och återanvänder energi, säger Anna Bjelm, VD Diab AB.

För Diabs del var det viktigt att energiomställningen inte bara var klimatriktig utan även kostnadseffektiv. Träflis har ett lägre pris per kilowattimme än naturgas, och genom att installera värmepumpen så återvänds en del av den värme som idag släpps ut i ån Lagan. Projektet får även investeringsstöd från Regeringens initiativ Klimatklivet. Energiomställningsprojektet i Diabs produktionsanläggning i Laholm delfinansieras till 45 procent av Klimatklivet.

– Diab är ett av de industriföretag som går i bräschen och vågar göra riktig skillnad både för miljön och plånboken genom att ställa om till 100 procent förnybart. Projektet i Laholm är något vi verkligen ser fram emot att driva och utveckla över tid tillsammans med Diab, säger Andreas Lanneström, Försäljningschef för Advens industrilösningar i Sverige.

– Vi bygger infrastruktur för att öka energieffektivitet och användningen av förnybar energi. Detta projekt med Diab är ett bra exempel på möjligheterna som vi ser på svenska marknaden, säger Ilkka Niiranen, VD Adven Sverige.

Avtalet mellan Diab AB och Adven tecknades i januari 2018 och anläggningen kommer färdigställas i januari 2019. Kontraktet gäller under en femtonårsperiod.



Källa: Adven