Nära toppnotering för elproduktionen och nettoexporten av el under 2017


2018-02-09

Bild:Energimyndigheten

Bild:Energimyndigheten

Under 2017 hade Sverige ovanligt hög elproduktion, den näst högsta historiskt sett. Nettoexporten var den tredje största någonsin. Vindkraften producerade mer än tidigare år och kärnkraften hade hög produktion trots stängning av en reaktor. Statistiken från Energimyndigheten visar också att elanvändningen var i det närmaste oförändrad i förhållande till året innan.

Elproduktionen under 2017 blev 159 TWh, en ökning med nästan 8 TWh från 2016. Inte ett rekord men väl den näst största produktionen efter 2012 då 162 TWh producerades och strax före 2015 års knappa 159 TWh.

Vattenkraft och kärnkraft stod tillsammans för 80 procent av den totala elproduktionen. Vattenkraften blev det kraftslag som producerade mest el under året, 64 TWh tätt följd av kärnkraften som ökade sin elproduktion och landade på 63 TWh.

– Under sommaren stängdes ytterligare en reaktor så nu finns åtta kvar i drift. Men trots det var produktionen ändå högre än under 2016. Tillgängligheten har varit hög under året, säger Anna Andersson på Energimyndighetens analysavdelning.

Vindkraftens produktion nådde nya rekord. Totalt producerades 17,3 TWh vilket är 2 TWh högre än under 2016. Vindkraften andel av total produktion ökade en procentenhet till 11 procent. Under 2017 producerade vindkraften mest el under januari följt av oktober medan produktionen var som lägst i september.

Elproduktionen från konventionell värmekraft var 14,9 TWh och motsvarade drygt 9 procent av den totala elproduktionen under 2017. Inom detta segment har vi sett en ökande produktion under de senaste fyra åren. Den bränslebaserade produktionen sker främst i kraftvärmeverk i fjärrvärmesystemen och i industrin men en liten del produceras även i kondenskraftverk och gasturbiner.

Oförändrad elanvändning

Den totala användningen av el, inklusive förluster vid överföring, var 140 TWh år 2017. Det är i det närmaste oförändrat från 2016.

Inom sektorn Bostäder och service användes 72 TWh el vilket är drygt hälften av elanvändningen i landet. Användningen var något lägre än under 2016 men skillnaden är liten. Industrins elanvändning uppgick till 51 TWh under 2017 och utgjorde 36 procent av den totala elanvändningen. Användningen var knappt 1 TWh högre än under 2016.

Hög nettoexport av el

2017 nettoexporterades 19 TWh, vilket är den tredje högsta nettoexporten efter rekordåret 2015 (22,6 TWh) och 2012 (19,6 TWh). Sverige nettoexporterade därmed el för sjunde året i följd.

Den höga nettoexporten beror på en kombination av högre elproduktion och oförändrad elanvändning. Nettoexporten på 19 TWh motsvarar 12 procent av den totala elproduktionen och knappt 14 procent av elanvändningen inom landet under året.

Om undersökningen

Energimyndigheten ansvarar för Sveriges officiella energistatistik. På uppdrag av myndigheten producerar SCB varje månad elstatistik där Energiföretagen Sverige levererar delar av underlaget. I undersökningen ingår större och medelstora arbetsställen inom industrin, dessutom gas-, värme- och vattenverk samt järn- och spårvägar. De uppgifter som rapporterats in räknas upp till den nivå som motsvarar den totala elförbrukningen inom respektive bransch.I samband med elstatistiken för helåret 2017 publiceras elstatistik för december månad och över leverantörsbyten på SCBs webbplats.






Källa: Energimyndigheten