Skellefteå kommun satsar på en helhetslösning för biogasen


2018-02-12

I februari börjar en ny gasledning anläggas för distribution av biogas från anläggningen på Tuvan till kvarteret Fabriken. En tankstation kommer att byggas på industriområdet för att automatiskt kunna tanka gasbussar när de inte är i trafik. Samtidigt håller biogasanläggningen på att uppgraderas och effektiviseras.
- På så vis får vi en helhetslösning för biogasen i Skellefteå; en effektiv produktion, förbättrad leveranssäkerhet och samtidigt en minimering av bränsletransporterna, säger Ola Burström, Tekniska nämndens ordförande.

- Biogasen är ett av flera förnyelsebara drivmedel som behövs för att vi ska nå ett hållbart transportsystem. Att gasen produceras från organiskt avfall och avloppsslam är dessutom extra bra, säger Helena Jonsson, verksamhetschef på Produktion VA och biogas.

Planen är att alla investeringar i biogasen är genomförda till halvårsskiftet 2018. Parallellt arbetar Skellefteå kommun för att få en extern aktör att investera i en ny publik tankstation i närheten av kvarteret Fabriken, som kan erbjuda biogas som ett av flera bränslen.

Den nya gasledningen kommer att transportera ut majoriteten av biogasen från Tuvan direkt till tankställena på industriområdet. Den enda gas som därefter transporteras på flak är den som går till tankstationen på söder.

- Gasledningen byggs med beprövad teknik som använts i många städer. Den läggs på ett säkert djup på ca 1,5 meter och vi planerar att mestadels använda styrd borrning då detta minimerar påverkan på närmiljön, berättar Joaquim Holmberg, projektledare på Samhällsbyggnad.

Mer information om de investeringar som görs i biogasen

Förbehandlingen effektiviseras
En ny och effektivare förbehandlingsanläggning installerades under 2017, som klarar minst 17.000 ton hushållsavfall per år. (Anläggningen kan producera 2,1 miljoner Nm3 biogas när den rötar 17.000 ton organiskt avfall samt avloppsslammet från Tuvans avloppsreningsverk.) Förutom högre kapacitet medför den nya förbehandlingen en lägre energiförbrukning, mindre underhåll och bättre arbetsmiljö.

Ny gasrening
En ny anläggning för uppgradering av rågas till fordonsgas ska installeras och beräknas vara på plats sommaren 2018. Den nya anläggningen har en förfinad och utvecklad teknik med lägre energi- och vattenförbrukning. En större gasklocka på 600 Nm3 hanterar svängningar i produktionen och säkrar upp leveranserna.

Ny distribution av biogas
I takt med ökad produktion och ökad efterfrågan är det inte hållbart att fortsätta distribuera biogasen med gasflak. Därför anläggs en 3 km lång gasledning från biogasanläggningen till kvarteret Fabriken. Den kommer att anläggas på ca 1,5 meters djup och till största del med styrd borrning för att minimera påverkan på närmiljön. Byggstart vecka 7.

Tankstation för gasbussar
En tankstation för automattankning av bussar byggs på kvarteret Fabriken. Där kan 30 gasbussar stå i depå och tankas under 3-4 timmar då de inte är i trafik, i huvudsak under natten. Beräknas vara klar sommaren 2018.

Finansiering
För att kunna förverkliga en effektivare förbehandling, en ökad biogasproduktion samt gasdistributionen till Fabriken landar den totala investeringen på ca 100 miljoner kronor.

För investeringarna i gasanläggningen på Tuvan, gasledningen samt tankstationen på Fabriken får Skellefteå kommun 16 miljoner från Klimatklivet – ett investeringsstöd för klimatsmarta åtgärder från Naturvårdsverket.



Källa: Skellefteå kommun