Älvräddarna: "skattemedel slösas på olönsamt kraftverk"


2018-02-13

Hednäs kraftverk i Åbyälven, död lax i vatten efter spill.
Bild: Älvräddarna
Hednäs kraftverk i Åbyälven, död lax i vatten efter spill.

Skellefteå Kraft AB (SkeKraft) äger Hednäs kraftverk i Åbyälven. Under decennier har det för elförsörjningen obetydliga verket utgjort ett hinder för lax, havsöring och andra skyddsvärda arter. Kommunerna uppströms (Piteå och Arvidsjaur) får inte ta del av den resurs för utveckling som älven utgör. Nu måste det bli ändring på det anser Älvräddarna på både lokal och nationell nivå.

Olika försök har genom åren gjorts för att lösa vandringsproblemen för fisk i Hednäs. Men tjugo år efter det att fisktrappan byggts kvarstår dock bekymren med såväl uppströms som nedströms vandring.

Trots detta vill SkeKraft fortsätta att experimentera i en av Sveriges 16 kvarvarande vildlaxälvar.

Älven hyser svaga fiskbestånd och är skyddad enligt EU:s nätverk av Natura2000-områden, och älvräddarna anser att det är omoraliskt att experimentera i den, och obegripligt ur ett ekonomiskt perspektiv.

- Driftskostnaderna i småskaliga kraftverk ligger på 20-26 öre per producerad kWh. Det innebär ingen eller försumbar vinst i Hednäs kraftverk, säger Christer Borg, generalsekreterare i Älvräddarna.

De negativa miljöeffekterna av vattenkraften har blixtbelysts på grund av EU-krav och nationella miljömål. Skador som vandringshinder för fisk, överdämning av strömsträckor, näringsbrist i ekosystemen och mängder av andra bekymmer gör att branschen har ett dilemma. Men tas småskaliga kraftverk bort av miljöskäl kastar det en miljöskugga även över de för elsystemet nödvändiga storskaliga kraftverken.

Tidigare har företrädare mycket högt upp i SkeKrafts organisation pratat i termer av att satsa på den storskaliga och avveckla eller göra sig av med den småskaliga. Men nu har man alltså vänt i den frågan och det beror på att man vill försvara vattenkraften som sådan, trots att ekonomin visar att de små borde avvecklas menar Älvräddarna.

- Idag är det en stödgala för Östersjölaxen på Berns med HMK närvarande som VD Hans Kreisel var med på förra gången det begav sig. Nu har han tackat nej, och för mig står det klart att de skäms för att de inte gjort det som de uttryckte mellan raderna vid förra galan, menar Christer Borg.

Nu vill Älvräddarna tillsammans med lokala företrädare för organisationen att Hednäs kraftverk avvecklas och stöder sig bland annat på en namninsamling som fått mer än 1 300 underskrifter.




Källa: Älvräddarna