Rinkeby-Tensta bäst på att sortera ut sina matrester


2018-02-21

Bild: Stockholm Vatten och Avfall

I Rinkeby-Tensta sorterar 60,6 procent av hushållen boende i villa eller radhus ut sitt matavfall och är därmed det område inom Stockholms stad där villaägarna idag är bäst på att återcirkulera sina matrester i kretsloppet.
- Nu vill vi motivera alla andra att bli lika duktiga och det tror vi att de flesta vill om man förstår miljönyttan med att sortera ut sitt matavfall, sägerkampanjansvarig matavfall, Magdalena Östling, på Stockholm Vatten och Avfall.

Svenskar slänger en miljon ton matavfall varje år. Det betyder att var femte matkasse slängs bort. Mängden mat som slängs behöver minska och det som slängs behöver tas om hand. Sverige har ett miljömål som innebär att minst 50 procent av matavfallet ska sorteras ut och återvinnas genom biologisk behandling 2018.

En kartläggning genomförd av Stockholm Vatten och Avfall visar att Rinkeby-Tensta och Skarpnäck redan idag uppfyller miljömålet för hushåll boende i småhus. I ett flertal andra småhusområden så som Enskede-Årsta och Hägersten-Liljeholmen finns målet inom räckhåll.

 - I många fall räcker det med att några grannar börjar för att fler ska följa efter. Det har vi sett både då det gäller utsortering av matavfall och när det gäller viljan att skaffa solceller, säger Magdalena Östling, Stockholm Vatten och Avfall.

Av matavfallet som återvinns blir det både biogas och biogödsel som leder till minskade utsläpp av växthusgaser. Biogas är ett förnybart bränsle som ger renare luft medan biogödsel ersätter fossilt konstgödsel på svenska bönders odlingar.

Andelen hushåll som sorterar ut sitt matavfall boende i småhus inom Stockholm stad

Högst andel utsorterat matavfall
hushåll boende i småhus
 

1.Rinkeby-Tensta

60,6%

2.Skarpnäck

54,3%

3.Enskede-Årsta-Vantör

45%

4.Hägersten-Liljeholmen

43,7%

5.Älvsjö

42,1%

6.Farsta

40,5%

7.Spånga-Tensta

40,4%

8.Bromma

37%

9.Hässelby-Vällingby

36,4%

10.Skärholmen

32,3%

*Då innerstaden har så få småhus har de inte inkluderats ovan. Källa: SVOA-2018. Se även bifogad karta över Stockholms stad.



Källa: Stockholm Vatten och Avfall