BoKlok först i Sverige med solceller på alla nya lägenhetshus


2018-02-27

<span class=\
Bild: BoKlok
BoKloks första kommande projekt med solceller, BoKlok Esplanaden, i Upplands Väsby i Stockholm. Beräknad inflyttning oktober 2018.

BoKlok som är Skanska och IKEA:s bostadserbjudande inom segmentet ”prisvärda hem” blir den första bostadsbyggaren i Sverige som utrustar samtliga lägenheter med solceller. Initiativet är ett samarbete mellan BoKlok och IKEA Group med målet att göra solenergi tillgänglig för fler.

 

BoKlok blir första bostadsbyggaren i Sverige med solceller på samtliga nya lägenhetshus. Initiativet är ett samarbete mellan BoKlok och IKEA Group, med målet att göra solenergi tillgänglig för de många människorna.  

 

Alla lägenheter som säljs från oktober 2018 och byggs från och med 2019 kommer att utrustas med solceller.

- Vi är den första bostadsbyggaren som tar steget fullt ut och utrustar alla våra nya lägenhetshus med solceller. Det här är vårt kanske viktigast beslut hittills i BoKloks historia. Och det är bara början, vi vill på sikt att våra kunder ska kunna bli helt självförsörjande på el. Nu kommer våra nya kunder att både få en låg boendekostnad och samtidigt kunna bo och leva hållbart, säger Jonas Spangenberg, VD på BoKlok.

Samarbetet mellan BoKlok och IKEA Group bidrar till att kostnaderna och tidsåtgången minskar i utvecklingen, logistiken och installationen av (de nya) solenergilösningarna, så att fler ska ha råd med solenergi. Energin från solcellerna kommer bland annat driva fastighetens ventilation, belysning och delar av den gemensamma uppvärmningen. Eventuellt överskott kommer att säljas och matas ut på elnätet.

BoKlok planerar att installera drygt 4 500 solpaneler årligen, vilket innebär en koldioxidbesparing på 133 ton. Det motsvarar utsläppen från 112 000 körda mil med en genomsnittlig svensk bil, eller nästan 28 varv runt jorden. Redan idag har BoKloks bostäder ett lågt klimatavtryck eftersom husen byggs i trä. Genom att bygga i trä kan koldioxidutsläppen för husen halveras jämfört med att bygga med andra material.

- Vi vill tillsammans göra det möjligt för BoKloks kunder att få kontroll över sin egen energiförbrukning, spara pengar och leva mer hållbart. I samarbetet med BoKlok kombinerar vi våra kunskaper. Det här samarbetet kan bidra till att öppna upp för nya marknader och göra ren energi tillgänglig för många fler, vilket gynnar våra kunder, våra affärer och inte minst vår planet, säger Alejandro Castro Pérez, affärsansvarig för IKEA Home Solar.

Om BoKloks satsning på solenergi:
  • Totalt kommer cirka 4500 solceller (solpaneler) installeras årligen, vilket motsvarar 1388 kW.
  • Det innebär en utsläppsminskning motsvarande omkring 133 ton koldioxid årligen. 
  • 133 ton koldioxid motsvarar utsläppen från cirka 112 000 körda mil om året med en genomsnittlig svensk bil, eller nästan 28 varv runt jorden.

Om att bygga i trä:
  • Trä som byggmaterial har den lägsta energiförbrukningen och de lägsta koldioxidutsläppen i jämförelse med alla andra byggnadsmaterial.
  • Trä är ett förnybart material. När trä används som byggnadsmaterial fungerar det som en koldioxidfälla, dvs. det binder koldioxiden så att den inte släpps ut i naturen.
  • BoKloks lägenhetshus i trä släpper ut hälften så mycket koldioxid som branschsnittet för ett flerfamiljshus (BoKlok: 192 Kg Co2e/kvm. Branschsnitt: 550 Co2e/kvm).





Källa: BoKlok