Premiär för Fortums miljörapport om vattenkraften


2018-03-08

Bild: Fortum

För Fortum var 2017 ett händelserikt år för vattenkraften och de miljöprojekt som utfördes kring kraftverken. Ökad produktion, en ny vattenkraftsstrategi, rivning av dammar och flertalet miljöprojekt är några av de saker som plockas upp i den nyligen lanserade Miljöredovisningen.

- Syftet med rapporten är att presentera vilka miljöåtgärder vi utför vid våra kraftverk. Vi vill berätta konkret vilka åtgärder vi genomför och vad de har för betydelse. På en global nivå bidrar vattenkraften till ett bättre klimat med lägre koldioxidutsläpp, men vi gör även miljöförbättringar på lokal nivå. Det kan t.ex. handla om att riva en damm, återskapa fiskhabitat eller att minska på oljan i våra kraftverk, säger Katarina Erelöf, miljösamordnare på Fortum Hydro.

I rapporten ges en översikt av de miljöprojekt Fortum Hydro arbetat med. Dessutom presenteras två projekt mer detaljerat: Acksjödammen, som revs i Hagfors kommun, samt Svarthålsforsen, där turbinerna och generatorerna byttes ut på kraftverket, vilket ledde till en ökad produktion. En uppföljning på miljömålen 2017 görs även i slutet.

- Under 2017 lanserades våra nya vattenkraftstrategi. Vi har tagit ett helhetsgrepp kring våra älvar för att se vad som kan göras för att vattenkraften skall vara anpassad för den förnybara framtid som regeringen beslutat. Vi vill satsa på att finna en balans mellan mer förnybar energiproduktion, mer flexibilitet och reglerkraft, och fler skräddarsydda miljölösningar. Det är viktigt att vi gör rätt saker på rätt plats och att vi hittar lösningar som optimerar alla dessa tre faktorer. Strategin är därför viktig ur både en produktions- och miljösynpunkt, och utgör ett av våra uppnådda mål för 2017, säger Toni Kekkinen, chef för vattenkraften på Fortum.

Ladda ned rapporten här 



Källa: Fortum