Elnätskunder ska få bättre skydd och bättre möjlighet att styra sin elförbrukning


2018-03-09

Regeringen presenterar nu i en lagrådsremiss med flera förslag som gör det möjligt för elnätskunder att bättre kunna använda el när den är som billigast och som ger elnätskunder ett bättre konsumentskydd.

En del av regeringens förslag ska göra det möjligt för elnätsbolag att införa pilotområden som gynnar efterfrågeflexibilitet, med en annan struktur på nätavgifterna som uppmuntrar kunderna att använda elen när den är som billigast. Dessutom föreslår regeringen att elnätsbolagen ska ge sina kunder bättre och enklare information om elnätsavgifterna och vilka möjligheter de har att påverka sina kostnader för avgifterna.

– Regeringens förslag ska kunna ge kunderna större möjlighet att vara mer flexibla i sin elanvändning, något som kan minska deras elkostnader, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Regeringen föreslår också att flera bestämmelser skärps för att skydda elnätskunderna från otillåten press från elnätsbolagen, felaktiga avstängningar av elen och från kostnader som ett elnätsföretag inte har rätt att ta ut från sina kunder. Förslagen innebär att det blir tydligare när ett elnätsbolag får stänga av elen för en kund och vilka kostnader som elnätsbolaget kan ta ut från kunden för avstängningen.

Före riksdagsvalet i september kommer regeringen att besluta om ändringar i regleringen av elnätsavgifterna, som bland annat sätter nivån för den avkastning som elnätsföretagen kan få på intäkterna i verksamheten.



Källa: Regeringskansliet