Älvräddarna: "Miljömål får stå tillbaka för vattenkraften"


2018-03-12

Småskaligt kraftverk i Åbyälven och dess konsekvenser.
Bild: Älvräddarna
Småskaligt kraftverk i Åbyälven och dess konsekvenser.

Fredagens besked från regeringen är enligt organisationen Älvräddarna ett bakslag för våra strömmande vattenmiljöer. Miljömålet "Levande sjöar och vattendrag" som riksdagen säger sig stå bakom får nu ytterligare uppförsbacke om lagförslaget jämförs med dagens gällande lagstiftning, menar de. Regeringen är tydlig med att man gör undantag för vattenkraften, och EU:s vattendirektiv och miljömål ska därför urholkas så långt det är möjligt.

Älvräddarna är positivt inställda till att miljökvalitetsnormer för vatten, dvs. miljömålen som EU formulerat, i praktiken nu blir gränsvärdesnorm. Det innebär att verksamheter som medför att miljön i våra vattendrag försämras normalt inte ska ges tillstånd. Att prövningarna ska ske med hela avrinningsområdet i perspektiv är också bra.

Samtidigt aviserar regeringen att man för att skydda vattenkraften utöver lagförslaget också kommer att se över föreskrifter och vägledningar från Havs- och vattenmyndigheten, vilket Älvräddarna anser är mycket oroande.

De storskaligt utbyggda älvarna, de flesta i norra Sverige, slipper i princip alla typer av rimliga miljöanpassningar, som exempelvis fiskvägar.

De minsta småskaliga, som Sverige enkelt klarar sig utan eftersom de bidrar med extremt lite produktion och ingen reglerkraft till stöd för sol- och vindkraft, kommer nu att permanentas genom att de alla ska anses ha ett tillstånd enligt dagens lagstiftning, och därmed fortsätta att utgöra ett problem för den biologiska mångfalden.

En viktig del i Energiöverenskommelsen är den branschfond som ska fördela 10 miljarder från de åtta största kraftföretagen till knappt tvåtusen mindre företag. Älvräddarna menar att den är i strid den grundläggande principen att den som orsakar skada på miljön också är densamma som betalar för återställande och skydd, vanligen kallad Polluter Pays Principle. Att den är en förutsättning för lagförslaget gör det också tveksamt om den är i linje med statsstödsregler och EU:s konkurrenslagstiftning, något vi kommer be EU-kommissionen titta på.

– Överdämda habitat, förstörda forssträckor och vatten utan energi vid de småskaliga kraftverken, och miltals med torrfåror och kvarvarande vandringshinder vid de storskaliga vattenkraftverken i våra älvar blir nu vad regeringen och de fem partierna i Energiöverenskommelsen kallar för "hållbar vattenkraft", säger Christer Borg, generalsekreterare i Älvräddarna.

Lagförslaget hanterar bara vattenkraftverkens cirka 2 000 dammar. De övriga runt 8 000 dammarna hamnar utanför systemet, och därmed kvarstår dessa miljöproblem, menar Älvräddarna.



Källa: Älvräddarna