Transportjätte klimatsatsar i Västra Götaland och Halland


2018-03-13

Transportföretaget Göteborgs Lastbilscentral, GLC, får stöd från Klimatklivet för att bygga sex tankstationer i Västra Götaland och Halland där tung trafik kan tanka biodrivmedlet ED95. Satsningen ökar möjligheterna för åkerier att köra på ett förnybart drivmedel istället för fossil diesel.


– Allt fler av våra kunder efterfrågar klimatsmarta transporter. ED95 är ett väl beprövat drivmedel med mycket god klimatnytta som inom några år sannolikt kommer att vara ett av de viktigaste alternativen till fossil diesel, säger Martin Salenius, vd på GLC.

Naturvårdsverket har beviljat GLC stöd för fem nya tankstationer i Västra Götaland och en i Halland. Samtliga tankställen för ED95 kommer ingå i TRB:s rikstäckande stationsnätverk för tunga transporter.

GLC kör transporter för en rad olika företag, har lager, maskinuthyrning och flyttfirma samt säljer drivmedel. Företaget distribuerar också varor för Martin & Servera i västra Sverige. GLC:s strategi ”GLC på väg mot framtiden” innehåller bland annat mål om att erbjuda egna och externa åkerier ökade möjligheter att ställa om till fossilfria drivmedel.

– I dag ställer vi allt högre krav på att de åkerier vi jobbar med ska kunna erbjuda hållbara transporter. En satsning på förnybara bränslen som ED95 ligger helt i linje med våra klimatambitioner, säger Stefan Bergström Hedmark, vd på Martin & Servera Logistik.

Drivmedlet till de sex tankställena levereras av SEKAB och produceras på företagets anläggning i Örnsköldsvik. Den mest klimateffektiva etanol som finns i dag är framställd på restprodukter från skogen. ED95 med skogsetanol ger upp till 90 procent lägre klimatpåverkande utsläpp än fossil diesel.

– Om fler lastbilar kör på ED95 är det en vinst både för miljön och klimatet. Med sex nya tankställen ökar möjligheterna för transportörer och transportköpare i Västsverige att kraftigt minska sin klimatpåverkan, säger Sofia Winternell, affärsutvecklare av ED95 på SEKAB.

Om Klimatklivet
Klimatklivet är en satsning från regeringen med medel från statsbudgeten, som beviljas av Naturvårdsverket i samarbete med länsstyrelserna i Sverige. Syftet är att ge stöd till lokala klimatinvesteringar och minska utsläpp som påverkar klimatet. Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.




Källa: SEKAB