Audi Bryssel certifierat för koldioxidneutral tillverkning


2018-03-14

Bild: Audi

Audi Bryssel har tilldelats certifikat för koldioxidneutral tillverkning av det belgiska testföretaget Vinçotte. Med förnybar energi (95%) och klimatkompensation via miljöprojekt (5%) har Audi säkerställt att tillverkningsprocessen och verksamheten i Bryssel inte tillför någon koldioxid. Audi Bryssel är därmed världens första certifierade anläggning med klimatneutral volymproduktion i premiumsegmentet.



Audi kommer i år att starta tillverkning av märkets första helt eldrivna modellen i Bryssel. För att kunna erbjuda hållbar mobilitet ur ett holistiskt perspektiv har Audi tagit ett helhetsgrepp och även investerat i resurssparande produktion av den eldrivna suven. Redan från start kommer serieversionen av Audi e-tron prototype att tillverkas med koldioxidneutral miljöpåverkan.  

– Vår första elbil är också först av de närmaste konkurrenterna med klimatneutral tillverkning. Vi arbetar nu hårt med att göra alla fabriker mer hållbara och planerar att stegvis förse våra anläggningar med grön el. Förra året var Audi det första företaget i Tyskland som gick över till helt klimatneutrala tågtransporter, sade Peter Kössler, produktions- och logistikchef hos AUDI AG.

Den klimatneutrala produktionen vilar på tre hörnstenar. Redan 2012 gick Audi Bryssel över till grön el. På taket finns den största solcellsanläggnigen i regionen med en yta på 37.000 kvm som sparar ca 17.000 ton koldioxid per år.  Den andra hörnstenen är värmetillförsel från förnybar energi som täcks med biogascertifikat. Audi Bryssel förhindrar därmed CO2-utsläpp på upp till 40.000 ton per år genom användandet av förnybar energi. De två hörnstenarna står därmed för mer än 95 procent av allt energibehov. Resterande 5 procent klimatkompenseras där förnybar energi inte kan användas för närvarande.  

– 2014 var Audi den första premiumtillverkaren som mätte och certifierade CO2-avtrycket. Sedan dess har vi arbetat stadigt för att minska det ytterligare, sade Rüdiger Recknagel, Head of Environmental Protection AUDI AG.
– Vi installerar dessutom ny teknik för att minska vattenkonsumtionen, förhindra luftföroreningar och förbättra återvinningen vid alla våra anläggningar.



Källa: Audi