Älvräddarna begär återkallelse av Jämtkrafts tillstånd för Långforsen


2018-04-06

Långforsens kraftverk.
Bild: Älvräddarna
Långforsens kraftverk.

Föreningen Långforsen har via APR Advokatpartner AB bekräftat att den ekonomiska kalkyl angående lönsamheten i Långfors kraftverk i Långan som föreningen presenterade förra veckan är gjord av sakkunnig med omfattande erfarenhet av vattenkraftsbranschen. Den sakkunniges bedömningar bygger på egna erfarenheter av byggande och renovering av småskaliga vattenkraftverk, men även på god kännedom om gällande regler för branschen, enligt brevet från advokatbyrån.

Eftersom kalkylen visar en förlust efter 40 år på 5,6 MSEK och inte vinst på drygt 7 MSEK som Jämtkraft påstod under förhandlingen i mark- och miljööverdomstolen, menar Älvräddarna att det med stöd av 24 kap. 3 § miljöbalken finns skäl att återkalla tillståndet. Tillstånd kan enligt den paragrafen återkallas "om den som har sökt tillståndet, dispensen eller godkännandet har vilselett tillståndsmyndigheten genom att lämna oriktiga uppgifter eller underlåta att lämna uppgifter av betydelse för tillståndet, dispensen, godkännandet eller villkoren."

Älvräddarna anser att det är oetiskt att av prestigeskäl driva igenom olönsamma projekt med falska uppgifter om lönsamhet och väljer därför att skicka denna begäran om återkallelse till länsstyrelsen i Jämtland.

Jämtkrafts kommunikatör Karin Bodén har uttalat att Jämtkraft räknat på 60 års livslängd när de kalkylerat värdet på Långforsen. Men även om man drar ut tiden till 60 år med korrekta värden på elcertifikat, turbiner mm. men framförallt använder elcertifikat i endast 15 år vilket är tilldelningstiden för dessa, så blir det förlust på 4,6 MSEK.

-Det är dags att ägarkommunerna tar Jämtkraft i öronen och sätter stopp för dumheterna med kommunpengar. Långforsen ska återställas till gagn för nuvarande och kommande generationer, inte förstöras i hundra år till med ett småskaligt, olönsamt och miljöpåverkande vattenkraftverk, menar Christer Borg, generalsekreterare i Älvräddarna.

Älvräddarna kommer att återkalla begäran om Jämtkraft eller dess ägare och Föreningen Långforsen kommer överens om övertagande av kraftverket, då frågan om tillstånd för åtgärder i syfte att behålla produktionen i det fallet inte längre gäller.




Källa: Älvräddarna