Energimyndigheten avsätter 105 miljoner kronor till fortsatt satsning på havsenergi


2018-04-09

Bild: Couleur / Pixabay.com

Energimyndigheten satsar 105 miljoner kronor på en fortsättning av programmet Marin energiomvandling. Satsningen ska bidra till export av svenskt kunnande och svenska produkter. Första utlysningen kommer att öppna i maj.

– I den nya satsningen kommer vi att stärka den internationella kopplingen och det kommer vi att göra genom att inkludera våra internationella samarbeten som OCEANERA-Net Cofund och IEA OES, säger Tobias Walla, handläggare på Energimyndigheten.

Det nya programmet är baserat på Energimyndighetens havsenergistrategi som togs fram våren 2017. Programmets vision är att miljömässigt hållbara svenskutvecklade havsenergikoncept ska bidra till omställningen till ett globalt hållbart energisystem. Den nya programsatsningen pågår mellan 2018-2024.

Energimyndighetens satsning inom havsenergi ska leda till ökat samarbete mellan marknadsaktörer, och stödja miljömässigt hållbara innovativa lösningar som kan bidra med kostnadsreduceringar och effektiviseringar, med fokus på teknik som har potential att kommersialiseras till 2030.

– Syftet till vår satsning på havsenergi är, förutom att bidra till framtida globala förnybara energisystem, delvis baserade på havsenergi, också att skapa förutsättningar för att möjliggöra ökad svensk export och öka antalet svenska arbetstillfällen. Vi har goda förutsättningar i Sverige och vi vill ta tillvara på dem även om vi ännu inte vet hur havsenergibranschen kommer utvecklas – den är ju ännu bara i sin linda, säger Marit Marsh Strömberg, programansvarig handläggare på Energimyndigheten.

Inom programmet planeras för en utlysning per år (åtminstone de fyra första åren) utöver eventuella utlysningar inom de internationella samarbetena. Den första utlysningen kommer att öppna i maj.

Information om den första utlysningen från programmet kommer inom kort att publiceras på Energimyndighetens webbplats.




Källa: Energimyndigheten