GoBiGas-projektet avslutas men anläggningen kan få en roll i framtidens energiförsörjning


2018-04-12

Bild: Göteborg Energi

Projektet GoBiGas 1, Göteborg Energis demonstrationsanläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara, avslutas. Det beslutade styrelsen för Göteborg Energi vid ett möte onsdagen den 28 mars.

– Vi har det senaste året bedrivit ett intensivt arbete för att hitta en annan finansiering/ny ägare till GoBiGas. Diskussioner har förts med ett flertal intressenter men vi har inte nått en överenskommelse inom de ramar vi kan acceptera. Ledningen och styrelsen har mot bakgrund av den stora ekonomiska påverkan som GoBiGas har på koncernens verksamhet och efter bolagets dialog med Energimyndigheten, tagit beslut att avsluta projektet i förtid. Detta kommer också att formaliseras med en ansökan till myndigheten, säger Alf Engqvist, VD för Göteborg Energi.

– När vi nu avslutar projektet kommer vi att ta med oss de betydande framsteg och fina resultat vi har åstadkommit inom förgasningsteknik och biogas. Jag är övertygad om att dessa kommer vara en stor tillgång och betyda mycket för energibranschens och samhällets arbete mot en hållbar energiförsörjning, säger Elisabeth Undén, ordförande i Göteborg Energis styrelse.

– Styrelsens beslut innebär att vi kommer att avveckla den nuvarande driften och verksamheten i GoBiGas. Då vi ser att det händer mycket i energibranschen som påverkar utvecklingen av våra framtida energilösningar planerar vi att konservera anläggningen och behålla den under tiden vi dimensionerar energiförsörjningen till ett kraftigt växande Göteborg. I anslutning till GoBiGas har vi en väl fungerande infrastruktur som gör att anläggningen, i helt- eller delvis omarbetad form, kan spela en viktig roll för stadens framtida energiförsörjning, säger Alf Engqvist.

De personer på Göteborg Energi som berörs av beslutet kommer att tas om hand i enlighet med bolagets rutiner för omställning.



Källa: Göteborg Energi