42 miljoner kronor till 30 nya energiinnovationer


2018-04-12

Bild: Energimyndigheten

Energimyndigheten ökar stödet till utveckling av nya innovativa lösningar i tidig fas med syfte att bidra till en ökad innovationstakt. Många ansökte under 2017 om stöd för utveckling av nya innovativa lösningar i tidig fas. Av 68 sökande beviljades 30 företag stöd och fick dela på totalt 42 miljoner kronor.

Leif Lyckebäck är affärsutvecklare på Energimyndigheten och säger så här om de ansökningar som kom in under 2017:

– Ett fantastiskt intresse och ett stort antal innovativa lösningar inom en lång rad olika branscher, nischer och marknader. Det är också glädjande att se hur aktiva ett antal av de större industriella aktörerna är när det gäller att etablera samarbeten med små, innovativa företag. Det är imponerande vilken enorm kreativitet och kunskap som finns bland svenska bolag.

Bland de inkomna ansökningarna under 2017 finns särskilt många innovationer med koppling till digitalisering/energieffektivisering, fossilfri transport och bioekonomi.

– Vissa av de bolag som fått stöd tycker nog inte själva att de i första hand tillhör energibranschen, men för Energimyndigheten är det viktigt att vi kan stötta innovativa lösningar, oavsett bransch och typ av teknik, utifrån hur de kan bidra i omställningen till ett hållbart energisystem, säger Markus Notman, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Ny möjlighet att söka

Fler bolag har möjlighet att få stöd i pågående ansökningsomgång av Verifiering av nya energiinnovationer med affärsfokus. Stödet riktar sig till bolag som kommit en bit i utvecklingen av sin innovation.

De projekt som stöttas handlar om att ta fram och testa en ny prototyp tillsammans med en industriell kund. Grundkraven är att de innovationer som stöttas ska ha ett tydligt kommersiellt fokus, energirelevans och potential att spridas i stor skala på den globala marknaden.

Energimyndighetens uppdrag

Energimyndighetens uppdrag är att bidra till en ökad innovationstakt för att snabbare ställa om till ett hållbart energisystem. Genom myndighetens olika stödverktyg kan risken sänkas för innovatörer, finansiärer och tidiga industriella kunder som vill utveckla, finansiera eller börja använda nya innovativa lösningar inom hållbar energi.



Källa: Energimyndigheten