Ny teknik i textilreaktorer ger effektivare produktion av biogas och bioetanol


2018-04-12

Alex Osagie Osadolor har i ett doktorandprojekt utvecklat ny teknik till textilreaktorn.
Bild: Suss Wilén
Alex Osagie Osadolor har i ett doktorandprojekt utvecklat ny teknik till textilreaktorn.

Textilreaktorer utvecklade vid Högskolan i Borås får nu nya egenskaper som ger effektivare produktion av biogas och bioetanol och markant lägre kostnader för jäsningsprocessen.

Doktoranden Alex Osagie Osadolor har utvecklat nya system för att reglera temperaturen i textilreaktorer, flödet av massa in och ut i den samt ett system för att blanda innehållet i reaktorn.

Textilreaktorer används i dag främst för att omvandla organiskt avfall till biogas, och de används främst i länder med varmare klimat, då värme är en förutsättning för att mikroorganismerna ska trivas.

Fokus på fem områden

Utgångspunkten för projektet har varit att introducera nya egenskaper i textilreaktorer för att kunna använda dem på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt få en säker och effektiv produktion av jästa produkter, i det här fallet biogas och bioetanol. I projektet har Alex Osagie Osadolor fokuserat på fem områden: temperaturreglering i och kring reaktorn, att komma förbi begränsningar som kan uppstå i samband med jäsningsprocessen vid matning och tömning av material i reaktorn, att utveckla ett system för att blanda materialet och mikroorganismerna inne i reaktorn, att undersöka flytegenskaperna och strukturen hos massan inne i reaktorn och att testa hållfastheten hos själva reaktorn utifrån användning i medelstor till stor skala.

De textilreaktorer som används i dag är beroende av inneboende temperaturförhållanden i den miljö där reaktorn placeras. Oftast placeras de utomhus och kallt klimat är inte optimalt, då mikroorganismerna, som trivs och jobbar bäst i värme, kan frysa ihjäl. Med de system och beräkningar som Alex Osagie Osadolor har gjort förbättras miljön markant inne i textilreaktorn. Detta gör att mikroorganismerna trivs, de kan hållas kvar i reaktorn och jäsningsprocessen förbättras.

– Jag har undersökt hur vi kan optimera textilreaktorn och miljön för de mikroorganismer som arbetar inne i reaktorn. Jag har gjort beräkningar för tryck och hållfasthet på materialet som reaktorn är tillverkad av. Jag har också tagit fram ett system för att blanda substratet, det material man matar in i reaktorn, och de mikroorganismer som jobbar i reaktorn, utan att mikroorganismerna spolas ut tillsammans med den produkt man framställer, i detta fall biogas eller bioetanol. Principen för dessa system går att tillämpa även i stor skala, förklarar Alex Osagie Osadolor.

Sammantaget visar projektet att det går att minska kostnaden för jäsningsprocessen med över 20 procent.




Källa: Högskolan i Borås