En strålande solelsvecka – 350 000 kWh solel


2018-04-13

Bild: Bixia

Vårsolen gör gott på många sätt, inte minst för elproduktionen. Nu börjar solcellsanläggningarna att generera riktigt mycket el, något som elbolaget Bixia märker av. Under den gångna veckan har de små, men många solelsproducenterna, som valt att sälja sitt överskott genom Bixia, producerat cirka 350 000 kWh. Den energin räcker för att koka 30 miljoner koppar kaffe, att ladda en mobil i 70 miljoner timmar eller att värma upp varmvatten till 70 hushåll ett helt år.

Under lång tid har Bixia köpt in el direkt från småskaliga producenter av sol-  vind- och vattenkraft.  En strategi som visat sig vara framgångsrik och antalet producenter ökar i snabb takt, inte minst när det gäller solel. Idag är Bixia det elbolag som köper in störts andel småskalig närproducerad el. Sammanlagt har elbolaget avtal med drygt 1600 producenter varav 700 producerar solel.

– Det är en fantastisk utveckling vi ser just nu där fler, både privatpersoner och företag, väljer att investera i förnybar produktion. Den tydligaste trenden just nu är att solel börjar ta fart på allvar och,  även om den fortfarande står för en liten andel av den totala produktionen, så börjar vi verkligen märka effekten, säger Jesper Wendel, produktansvarig på elbolaget Bixia.

Solklart – nytt elavtal
Bixia märker också att intresset för förnybart och närproducerat ökar bland kunderna, främst bland privatkunderna men även företagen har fått upp ögonen för närproducerad el.

– Vi lanserade möjligheten att välja närproducerad el för snart fem år sedan till våra privatkunder. För att möta den växande efterfrågan hos företag lanserade vi nyligen en ny solelsprodukt till som kallas ”Solklart” där företagare lånar ut sitt tak till oss på Bixia så att vi producerar solel tillsammans, säger Jesper Wendel.

Fakta
I snitt producerade varje enskild solelsproducent cirka 500 kWh under vecka 14. Sammanlagt har Bixia cirka 700 solelsproducenter. 



Källa: Bixia