”EU-kommissionen ser teknologier som Minestos som ett givet inslag i energimixen”


2018-04-16

På torsdagen samlades upp emot 500 ledande politiker och näringslivsföreträdare i Bryssel för att delta i den fjärde upplagan av EU Energy Summit. Under konferensen uttalades starkt stöd för utvecklingen av den europeiska havsenergibranschen.

– Det är ingen tvekan om att Europeiska kommissionen ser blå energi och teknologier som Minestos som ett givet inslag i Europas framtida energimix, säger Minestos VD Martin Edlund som var på plats i Bryssel för att delta i EU Energy Summit.

Blå energi, det vill säga energi från havet såsom tidvattenenergi, och vilken roll den spelar i energiomställningen var ett huvudtema för konferensen. Karmenu Vella, EU-kommissionär med ansvar för miljö- och fiskeripolitik, sa i sitt huvudanförande att med den framväxande havsenergibranschen bevittnar vi idag ”gryningen av en ny era” och en bransch som kommer att skapa jobb och tillväxt samtidigt som den ”hjälper EU att uppfylla våra ambitiösa utsläppsmål och bidra till övergången till en grönare ekonomi.”

– Blå energi lyfts som en möjliggörare för att ta förnybar energi till nästa nivå av penetration i energimixen. Det var särskilt glädjande att tidvattenenergi lyfts fram för sitt bidrag på den högre systemnivån, det vill säga hur detta energislag med sin helt förutsägbara energiproduktion höjer graden av tillförlitlighet i ett elnät – inte minst i kombination med kortvarig energilagring, säger Martin Edlund.

EU-kommissionär Vella pekade på att Europa redan idag är världsledare inom havsenergi. Med utmärkta naturresurser, ingenjörsexpertis inom marina och havsrelaterade verksamheter samt starkt motiverade entreprenörer är det ”bäddat för succé”, sa Vella. Han lyfte framstegen som gjorts inom havsbaserad vindkraft och konstaterade att ”under det kommande decenniet kan havsenergi mycket väl vandra samma väg. Och Europeiska kommissionen är fast besluten att stödja denna utveckling efter bästa möjliga förmåga”.

– Minesto är det bolag inom havsenergi som hittills åtnjutit störst finansiell support från EU. Framgångarna inom vindkraftssektorn visar hur det offentliga är starkt bidragande i skapandet av nya industrier. Blå energi står näst i tur, säger Martin Edlund.




Källa: Ministo