Eatons PXS24 inleder en ny era av elektronisk strömövervakning för styrkretsar


2018-05-02

EA008653 - PXS module.
Bild: Eaton
EA008653 - PXS module.

Eaton har utvecklat den nya elektroniska brytaren PXS24 för bättre skydd av 24 V DC-kretsar. PXS24-serien omfattar märkström på upp till 16 A. Systemet har, förutom ett selektivt överlastningsskydd för styrkretsar, även specialfunktioner som integrerad styrning och växlings- och signaleringsfunktioner. Dessutom sparar den tid och plats vid installation.

Konventionella linjeströmbrytare har många fördelar, men de är endast lämpliga för att skydda 24 V DC-kretsar under vissa omständigheter. Elektroniska strömkällor är kortslutningsskyddade, men om fel uppstår reducerar de utspänningen så mycket att det inte finns tillräckligt med kraftförsörjning för att utlösa konventionella kretsbrytare.

Elektroniska lösningar som PXS24 ger ett förbättrat skydd eftersom de snabbt kan identifiera överbelastning och stänga av enbart de berörda maskinkomponenterna. Det resulterar i att systemet förblir kontrollerbart och att fel antingen kan kringgås, kritiska skador kan förebyggas eller att systemet kan stängas av på ett kontrollerat sätt. Även kapacitiva belastningar på upp till 20 000 μF vållar inga större besvär, eftersom modulen reglerar kraftförsörjningen och ger ett pålitligt skydd.

För att enkelt aktivera professionell systemövervakning och visualisering har varje PXS24-kanal sin egen kontrollingång och -utgång som kan anslutas till en PLC. Det gör det enklare att upptäcka källorna till fel och åtgärda problem. PXS24:s kanaler kan även enkelt kopplas till varandra för att kunna generera grupperade meddelanden eller för att ställa in och stänga av flera kanaler vid händelse av fel.

Till skillnad från de vanliga elektroniska säkringarna på marknaden erbjuder PXS24 fler funktioner än bara selektiv avstängning.

–Vårt mål med den elektroniska strömbrytaren PXS24 var att förse våra kunder med ett tydligt mervärde jämfört med konkurrenternas produkter. Det är därför vi har satt in ytterligare funktioner i PXS och avsevärt minskat utrymmesbehovet genom att spara på ytterligare komponenter, samt minskat den utrustning och tid som krävs för installationen, säger Mikael Johannesson, produkt- och säljsupportchef på Eaton.
– Vi är medvetna om att den dyraste delen inom installation och underhåll vanligtvis är arbetstiden. Därför var det viktigt för oss att göra det möjligt för installatörer, skåpsbyggare och elektriker att arbeta snabbare och mer effektivt.

Ett exempel på detta är kabeldragningen: I jämförelse med konventionell installationsmetod, där en separat fördelning för distribution av belastningen är placerad bakom säkringens utgång, har PXS24 sex integrerade potentiella distributionsterminaler för direktanslutning av upp till tre belastningar.

Detta eliminerar behovet av komplicerad, felbenägen kabeldragning samtidigt som mängden utrymme som krävs minskar. Kostnader och behovet av installationsutrymme minskar också genom införandet av signalkontakter och kontroll- och växlingsfunktioner. Närmare bestämt kräver PXS24 endast 1 modul medan säkringar med hjälpkontakter kräver minst 1,5 moduler.




Källa: Eaton