Helsingborg skiner när energiministrar samlas


2018-05-04

Om ett par veckor samlas världens energiministrar i Malmö och Köpenhamn för samtal om hållbar energi. I samband med ministermötena arrangeras Nordic Clean Energy Week där Helsingborg deltar.

Nordic Clean Energy Week samordnas av Region Skåne tillsammans med Malmö stad, med stöd av Miljö- och energidepartementet och Energimyndigheten. Under veckan kommer en lång rad av organisationer och företag att visa hur omställningen till ett hållbart energisystem kan ske. För svensk del handlar det bland annat om hållbar energiförsörjning, hållbara städer och hållbara lösningar för transportsektorn.

På ett seminarium den 23 maj kommer Helsingborgs stad och Öresundskraft att visa hur resurseffektiv energiförsörjning bidragit till förbättrad miljö och konkurrenskraft. Titeln lyder ”Is Scandinavian know-how key to fossil freedom?” Representanter för Kemira, McNeil och Svenska Retursystem ska berätta om de fördelar som placeringen i Helsingborg inneburit. Deltar gör även Öresundskrafts vd Anders Östlund som därtill medverkar den 22/5 på ett seminarium arrangerat av Nordic Heat.

Energisystemet i Helsingborg är unikt både i nationell och internationell jämförelse och tilldrar sig utländskt intresse. En av de städer som hämtar inspiration från Helsingborg är engelska Stoke-on-Trent som bland annat bygger ett nytt fjärrvärmesystem.

Vi är särskilt glada över att vi lyckats locka Anthony Munday till vårt seminarium. Han är kommunstyrelsens ordförande i Stoke-on-Trent och ska berätta hur man tacklar de särskilda utmaningar man har för att förse invånarna med energi, behovet av att minska utsläppen och vad man kan lära av Helsingborg. Det säger Patrik Hermansson, ansvarig för Public Affairs på Öresundskraft.



Källa: Öresundskraft