Liten men tydlig vändning


2018-05-14

Bild: Fortum

Fortum ser nu tecken på en vändning i både Dalälven och Klarälven. Flödena är fortfarande höga men tillrinningen verkar nu vara nära eller förbi kulmen. Nya väderprognoser kan dock fortfarande förändra situationen och planeringen.

Dalälven
Vattenföringen i Lima har sedan igår minskat från drygt 500 m3/s till något under 500 m3/s. Det är ingen stor förändring, men en tydligt vändning från stigande till sjunkande nivåer.

Fortum och Dalälvens vattenregleringsföretag har under lördagen minskat tappningen från Venjan från gårdagens 110 m3/s till 70 m3/s. Minskat vattenflöde från Venjan är det som ger snabbast effekt för nedre delen av Västerdalälven och minskningen får effekt under natten mot och under söndagen. Tappningsminskningen kommer även innebära att den stigande nivån i Torsång stannar av under de närmaste 24 timmarna för att sedan vända sakta nedåt igen.

Uppströms Siljan minskar tillflödet i både Österdalälven och Ore älv vilket medför att Siljan stiger långsammare för att sedan vända i mitten av nästa vecka ned till 30 till 40 cm över normalt högsta nivå. Detta är några centimeter lägre än tidigare prognoser.

Klarälven
I Klarälven är tillrinningen nu nära sin kulmen och Fortum har minskat tappningen från Höljes med ca 30 m3/s. Det innebär att flödet närmast nedströms Höljes nu har nått sin hösta nivå. Längre ned i älven kulminerar tappningen under söndagen och måndagen.

Tappningen från Höljes var som högst 555 m3/s på lördag förmiddag och planeras nu vara ca 525 m3/s under söndagen och måndagen. Tillrinningen är över 650 m3/s så nivån i magasinet stiger nu 3 cm per timma. Det planeras vara fullt i mitten av veckan och beräknas tillrinningen ha minskat ned till ca 500 m3/s.





Källa: Fortum