Invånare vill att städer investerar mer i fossilfritt


2018-05-14

Cyklar i Malmö, som blev Årets Klimatstad 2011.
Bild: Cykel i Malmö
Cyklar i Malmö, som blev Årets Klimatstad 2011.

Nio av tio invånare uppger att det är viktigt att deras städer är hållbara. Det visar en färsk internationell undersökning som genomförts på uppdrag av WWF i Mexiko, USA, Indien och Sverige. Bland de åtgärder som invånarna tycker att städerna bör prioritera är ökad användning av och investering i förnybar energi (37 % i Sverige), satsningar på fossilfri kollektivtrafik (25 % i Sverige) och bättre cykelvägar (21 % i Sverige).

– Det är glädjande att medborgarna vill prioritera omställningen till ett fossilfritt samhälle. Eftersom städerna redan idag orsakar över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen är det viktigt med en snabb omställning om vi ska uppnå Parisavtalet. I Sverige vill WWF se 100 procent förnybar energi och en fossilfri fordonsflotta redan 2030, så den kommande mandatperioden är betydelsefull, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Bland de hundratals vanligaste förslagen från svenska medborgare som kommit fram i undersökningen hör billig, välfungerande och miljövänlig kollektivtrafik tillsammans med förbättrade cykelvägar och elektrifiering av fordon.

– Hållbar mobilitet är något som engagerar. Att köra en fossildriven bil är dåligt för både klimat, hälsa och stadsmiljö. WWF vill därför att byggbolagen tänker mobilitetsnorm istället för parkeringsnorm så att vi inte låser oss vid biltrafik som enda lösning när det byggs nytt. Trängselskatt kan också öka intäkterna till cykel- och kollektivtrafik för en smidigare övergång till andra transportslag, säger Sabina Andrén, programsamordnare hållbara städer, WWF.

Samtidigt som nio av tio svenskar instämmer helt eller delvis i påståendet att det är mycket viktigt att deras stad är hållbar, upplever knappt fyra av tio att de har makt att påverka beslutsfattarna i den riktningen. Här skiljer sig svenskarna från övriga länder där invånarna upplever sig ha större makt att påverka.

Fler resultat från undersökningen:


Om undersökningen:
Undersökningen innefattar 4000 riksrepresentativt och slumpmässigt utvalda respondenter i USA, Mexiko, Indien och Sverige. Intervjuerna är gjorda i online-paneler och genomförda under april 2018.  Intervjuerna i Sverige är genomföra av Sifo och i de övriga länderna av Syno.





Källa: WWF