Re:lax – Fortum släpper ut 30 000 laxar och havsöringar igen!


2018-05-14

Laxsläpp i Stockholm.
Bild: Fortum
Laxsläpp i Stockholm.

Ett säkert vårtecken är att Laxsläppet sker igen. Under måndagen är det åter dags för den långlivade traditionen där 30 000 glada laxar och havsöringar släpps ut i ett Stockholms ström för att leka.

Traditionen med laxsläpp mitt i centrala Stockholm har pågått sedan 1973 och är en symbol för både vårens inträde och vår rena huvudstad. Tillsammans med HEBA och Stockholms stad sponsrar Fortum laxsläppet för sjätte året i rad och Fortum är mycket stolta över att vara med.

Stockholm är en av världens renaste huvudstäder, något som projektet är med och bidrar till. Stockholm Exergi, som Fortum och staden tillsammans äger, förser stockholmarna med hållbar fjärrvärme och kyla, ett smart sätt att använda energin på som dessutom sett till att utsläppen minskat med 70 procent sedan 1980. Genom Charge & Drive byggs laddinfrastukturen upp för att möjliggöra klimatsmarta transporter i Stockholm. 

Det är viktiga bidrag till att vi har så bra vattenkvalitet i huvudstaden att vi kan äta den fisk som fångas i Strömmen, mitt i stan. Genom att sponsra Stockholms stads utsättning av lax och havsöring i Stockholms ström så bidrar man till att Stockholm fortsätter att sjuda av liv, även under ytan.

Kom förbi och upplev Laxsläppet själv! Välkommen till Stockholms Ström, bredvid Strömbron, måndagen den 14 maj kl 13.00.

Om Laxsläppet
Varje år släpper man ut laxar och havsöringar i Stockholms ström. Det är ett sätt att säkerställa att det finns ett starkt fiskebestånd att fiska i stadskärnan samt att peka på hur rent vårt vatten är i den svenska huvudstaden. Laxsläppet görs i samarbete mellan Fortum, Stockholms stad och HEBA.




Källa: Fortum