Finalister för Skånes energipriser klara


2018-05-24

De nominerade till Skånes vindkraftspris: Lennart Värmby (postumt), De boende i Simris och Mandelmanns gård
Bild: Kommunförbundet Skåne
De nominerade till Skånes vindkraftspris: Lennart Värmby (postumt), De boende i Simris och Mandelmanns gård

Finalisterna till Skåne Solar Award: Ystads Energi, Hässleberga 2:13 i Genarp och Österlens Lastvagns AB
Bild: Kommunförbundet Skåne
Finalisterna till Skåne Solar Award: Ystads Energi, Hässleberga 2:13 i Genarp och Österlens Lastvagns AB

Tisdagen den 19 juni äger Skånes Energiting rum i Malmö. Då kommer Skånes två stora energipriser delas ut, Skånes vindkraftspris och Skåne Solar Award, och nu är det klart vilka som är finalisterna.

Skånes vindkraftspris tilldelas en person, organisation, anläggning eller dylikt som förtjänstfullt bidragit till att öka utbytet av kunskap och erfarenhet mellan olika aktörer i Skåne.

Skåne Solar Award är Solar Region Skånes årliga pris till Skånes bästa solenergianläggning. Priset tilldelas den anläggning som under föregående år färdigställts i Skåne och som genom sitt koncept och sin gestaltning eller på annat sätt särskilt bidragit till att öka intresset för och produktionen av solenergi.


Finalisterna till Skånes vindkraftspris, med motivering:

Lennart Värmby (postumt)
Lennart Värmby har varit en tongivande och färgstark kraft länge som banade väg för vindkraften i Skåne och övriga Sverige. Han var bl.a. med att införa elcertifikatssystemet och var under tio år en av regeringens fyra vindkraftsamordnare. Sitt första uppdrag som samordnare var 2006 när vindkraftsparken som planerades vid Maltesholms gods och till slut uppfördes av Vattenfall 2016. Han ställde alltid upp, hjälpte till och inspirerade som ingen annan in i det sista! Lennart Värmby gick bort efter en tids sjukdom i september 2017.

De boende i Simris
De boende i Simris på Österlen är engagerade och har haft en positiv attityd till att Sveriges första lokala energisystem med endast förnybara energikällor testas i byn. Med vindkraft, solenergi och energilagring är målet att klara sig helt på lokalproducerad el och få väderberoende produktionsanläggningar att ge stabil och driftsäker el till de omkring 150 byborna, både privatpersoner och företag. Ett inspirerande initiativ!

Mandelmanns gård
Mandelmanns gård på Djupadal, Österlen, har nu också blivit en TV-succé. I varje program syns vindkraftverket som tillsammans med solceller gör gården, inte bara självhushållande på mat, utan även el. I en tid när det nästan bara byggs gigantiska vindkraftsparker i norr är det viktigt att även mindre verk och småägare kan finnas kvar och att deras insatser om att bidra till den gröna omställningen av samhället uppmärksammas - där inspirerar Mandelmanns gård väldigt många!


I juryn för Skånes vindkraftspris 2018
ingår:
• Cecilia Dalman Eek, Nationell vindkraftsamordnare
• Joakim Nordqvist Klimatstrateg, Malmö stad
• Roland Flaig Wind Operations, Head of EU North, E.ON
• Anna Peterson, Landskapsarkitekt och adjunkt, SLU





Finalisterna till Skåne Solar Award, med motivering:

Ystads Energi
Ystad Energi AB, Fjärrvärme har i samband med uppförandet av Ystad Arena lyckats att på ett nyskapande och innovativt sätt visa att solenergi kan fungera som en potentiell del av fjärrvärmesystem, genom installation av högpresterande solfångare i kombination med en väl fungerande styranläggning.

Hässleberga 2:13 i Genarp
Hässleberga i Genarp är ett gott exempel på hur man i samband med nyproduktion av enfamiljsvilla inkluderar solenergi på ett estetiskt tilltalande sätt. Den nyproducerade villan med dess integrerade solcellsanläggningen, vilken även fungerar som tätskikt, är en inspiration för andra fastighetsägare.

Österlens Lastvagns AB
Österlens Lastvagnar AB har med genomförd installation visat på ett långsiktigt och brett miljöengagemang där solenergi är en bra pusselbit i en större helhetslösning. Den nyinstallerade solcellsanläggningen på Industrigatan i Tomelilla producerar ungefär hälften av företagets förbrukade el.


I juryn för Skåne Solar Award 2018 ingår:
• Niklas Johansson, E.ON
• Mats Matsson, MATSSON Architects
• Carola Lund, Malmö Stad
• Johan Lindahl, Svensk solenergi
• Jon Persson, E.ON



Källa: Kommunförbundet Skåne