Bra betyg för Ringhals strålsäkerhet


2018-06-07

Andreas Ahagen, chef för Ringhals säkerhet, kvalitet och miljö.
Bild: Annika Örnborg
Andreas Ahagen, chef för Ringhals säkerhet, kvalitet och miljö.

Ringhals strålsäkerhet är tillfredsställande inom samtliga områden. Det konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten i sin samlade värdering. Enligt myndigheten har Ringhals gjort tillräckliga åtgärder för att uppfylla SSM:s föreskrifter och bedrivit ett aktivt arbete inom strålskydd.

SSM:s årliga utvärdering av kärnkraftverkens strålsäkerhet är en viktig återkoppling på hur Ringhals strålsäkerhetsarbete drivs och utvecklas. Rapporten bygger på omkring 80 granskningar, inspektioner och verksamhetsbevakningar som SSM genomfört inom 17 olika tillsynsområden, från februari 2017 till februari 2018.

I årets rapport konstaterar SSM att Ringhals har ett antal områden som kräver fortsatt arbete. De viktigaste handlar om att:

SSM konstaterar samtidigt att Ringhals generellt hanterar den kommande avvecklingen av R1 och R2 på ett bra och samlat sätt, och att den förtida stängningen inte påverkat säkerhetskulturen eller försämrat strålsäkerheten.

Vidare anser myndigheten att Ringhals arbetat aktivt med anläggningens strålskydd, och på ett systematiskt sätt arbetat för att öka tillgängligheten hos anläggningens reservdieselkraft.

SSM:s samlade bedömning är att de åtgärder Ringhals vidtagit för att uppfylla tillsynsmyndighetens föreskrifter är tillräckliga, och strålsäkerheten vid anläggningen bedöms vara tillfredsställande.

– Det är ett bra omdöme och det bästa betyg vi kan räkna med att få. De goda exempel som lyfts fram speglar väldigt väl våra egna prioriteringar och det stora arbete vi alla lagt ned under en längre tid. Nu har vi ett fortsatt viktigt arbete att göra inom ett antal förbättringsområden, och det jobbet har redan påbörjats, säger Andreas Ahagen, chef för Ringhals säkerhet, kvalitet och miljö.




Källa: Vattenfall