Telge Energi välkomnar slopat bygglov för solelproducenter


2018-06-13

Bild: Telge Energi

Nu kommer den efterlängtade lagändringen om att slopa kravet på bygglov för solceller som installeras i takets eller fasadens lutning. Enligt solelstatistiken för 2017 växte solelen med 65% under förra året, det totala antalet nätanslutna solelanläggningar är idag ca 15 300 stycken och förväntas öka i och med att processerna blir enklare.

Telge Energi har aktivt jobbat med förenklingsprocesser vad gäller solcellsanläggningar för solelproducenter i över 10 år. Att bygglovet nu slopas för installationer av solcellspaneler är mycket glädjande och det förväntas snabba upp processerna, speciellt vad gäller privatpersoner som är mikroproducenter för eget energibehov, men även för en mängd andra tak. Beslutet klubbas igenom officiellt i riksdagen nu på onsdag den 13 juni och träder i kraft den 1 augusti 2018.

– Vi har idag över 1000 st egna solelproducenter runt om i landet som förser den svenska elmarknaden med 100% Svensk Sol. Vi värnar om våra solelproducenter och vill underlätta för fler att kunna producera sin egen el. Därför gläds vi åt nyheten om att kravet på bygglov tas bort. Vi är förstås intresserade av att driva förändring i regelverk som underlättar för våra kunder och vår affärsmodell, säger Jonas Månsson, kommunikationschef på Telge Energi.

Telge Energi är med och driver Solelkommissionen som aktivt jobbar med politiskt påverkansarbete i solkraftsfrågor. Tillsammans driver vi på solrevolutionen och välkomnar därför regeringens initiativ till förenklade processer och andra investeringar som görs för att skynda på utbyggnaden av solkraft. Vi hoppas att detta påskyndar utvecklingen mot det långsiktiga målet att solel skall bidra med 10% av all elproduktion i Sverige 2040.

– Idag betalar vi en av de högsta ersättningarna i branschen för det överskott som våra mikroproducenter producerar och det är vi stolta över, det är också nödvändigt om vi ska få långsiktigt hållbara modeller, både för oss som elbolag och för de investeringar som våra kunder gör, fortsätter Jonas Månsson.




Källa: Telge Energi