Fjärrvärmeprojekt i Lund visar vägen till en klimatsmartare framtid


2018-06-27

Bild: Lunds kommun

Lunds kommun vill vara i framkant vad gäller energi- och klimatlösningar för att skapa en hållbar framtid för stadens invånare och de som vistas här. I oktober 2017 startade det EU-finansierade projektet COOL DH, ett samarbete mellan aktörer i Lunds kommun och i danska Høje-Taastrup kommune. Projektet går ut på att hitta smarta och effektiva lösningar för fossilfri fjärrvärme med låg temperatur, vilket är en viktig byggsten i att minska kommunernas utsläpp av växthusgaser.

Byggandet och utvecklingen i Lund är under snabb tillväxt, samtidigt som det behöver ske på ett hållbart sätt. I Lunds kommun ska utsläppen av växthusgaser minska och vara nära noll 2050, vilket även innefattar Lundabornas och företagens utsläpp. För att klara dessa mål krävs det att vi utvecklar effektiva energisystem med förnybara källor.

COOL DH är ett EU-projekt i stadsdelen Brunnshög i Lund och i danska Høje-Taastrup. På svenska sidan deltar Lunds kommun, Kraftringen, Alfa Laval, LKF och Lunds universitet.Innovationer inom fjärrvärme med låg temperatur står i fokus. Lågtempererad fjärrvärme har många fördelar. Den är mer energieffektiv än traditionell fjärrvärme och det är enklare att ta tillvara på värme från både verksamheter och privatpersoner som annars skulle gå förlorad, så kallad spillvärme.

– På Brunnshög blir det mycket spillvärme från MAX IV och så småningom från ESS, vilken vi kan tillvarata till fjärrvärmenätet. En utmaning med fjärrvärme som håller låg temperatur är att försäkra sig om att det inte blir någon tillväxt av legionellabakterier, något som också är en del av projektet, säger Göran Strandberg på Kraftringen, projektledare för den svenska delen i COOL DH.

För att nå målet om att minska utsläppen av växthusgaser i Lunds kommun så är det viktigt att alla hjälps åt. Den lågtempererade fjärrvärmen kommer också att användas till markvärme i offentlig miljö, till exempel för att värma busskurer under vintern. Det i sin tur kan uppmuntra Lundaborna att åka kollektivt även under årets kallare månader:

– Vi vill vara i framkant som kommun vad gäller energi- och klimatlösningar för att skapa en hållbar framtid för stadens invånare och de som vistas här. Samarbetet med näringsliv och universitet är avgörande för om vi ska lyckas, men Lundaborna har en lika avgörande roll. Förhoppningen med projekt som COOL DH är att invånarna ska kunna ta del av de satsningar som görs i kommunen och samtidigt inspireras till att minska sina egna utsläpp, säger Jon Andersson, chef på miljöstrategiska enheten i Lunds kommun.

Lunds kommuns roll i COOL DH är bland annat att projektleda och att sprida information och resultat om projektet till andra städer runt om i Europa för att öka takten i omställningen till mer hållbara energisystem. Alfa Laval är med och utvecklar fjärrvärmecentraler och värmeväxlare till fjärrvärmesystemet. Kraftringen ansvarar för själva fjärrvärmesystemet och utvecklar nu världens största fjärrvärmenät för låg temperatur. Lunds universitet övervakar, utvärderar och sprider vetenskapliga resultat inom projektet.



Källa: Lunds kommun