Nuuka har blivit utvalt att leverera smarta energihanteringssystem åt Helsingfors stad


2018-06-28

Bild: Loudspring

Helsingfors stad har antagit anbudet från Nuuka Solutions för att leverera smarta energihanteringssystem till ca. 1000 av stadens fastigheter. Det uppskattade värdet på offerten för Nuuka är 1,8m€. Vinnandet av anbudet är det nästa stora steget för Nuuka efter de färska nyheterna om Nuukas samarbete med OVG Real Estate för Unilever i USA.

Energihanteringssystemen som Nuuka kommer att leverera åt Helsingfors stad innefattar energirapportering samt analysverktyg för inomhusluftkvalitet och VVS-processer. Energirapporteringen innefattar övervakandet av elmätare, värmemätare samt vattenmätare för 1000 av Helsingfors stads fastigheter. Vidare kommer Nuuka utöver energirapporteringen att förse 150 av Helsingfors stads fastigheter med analysverktyg som kan användas för utförligare övervakning och optimeringen av inomhusluftkvalitet och VVS-processer.

Den fortsatta tillväxten av urbana områden innebär att städernas andel av globala energikonsumtionen och koldioxidutsläppen kommer att fortsätta öka. Idag står städerna för 60% av världens energikonsumtion och 70% av världens koldioxidutsläpp.

Jan Vapaavuori, Helsingfors borgmästare:
– Helsingfors stad tar ett stort steg framåt genom att gå från enbart energiuppföljning i sina byggnader till lösningar för smart byggnader. Finland erbjuder marknadsledande teknologi inom detta område och Helsingfors stad vill vara en föregångare. Det är även viktigt att kunna övervaka inomhusluftskvaliten då den har en direkt inverkan på människors välmående och därmed på produktiviteten hos anställda och invånare. Helsingfors satsar nu framåt på att bli den bästa staden i världen på att utnyttja digitaliseringen. Valet av Nuuka som samarbetspartner utgör en viktig del i Helsingfors stads avancemang mot eran av smarta städer.

Lassi Noponen, VD, Loudspring:
– Nuukas vinst av Helsingfors stads offerttävling är ett signifikant steg för företagets utveckling. 
Städer runt världen är i allmänhet stora fastighetsägare och värdeskapandet för stora kunder som Helsingfors stad som ligger i framkant gällande klimat och hållbarhet, utgör en stark framtida referens i andra städer och kommuner. Det finns potential att skapa stort mervärde i form av positiv miljöpåverkan då man jobbar med kommuner som Helsingfors stad. Vi ser fram emot att se vår relation med Helsingfors stad förstärkas med tiden.

Mikko Valtonen, VD, Nuuka Solutions:
– Helsingfors stad utförde en proffsig och genomgående utvärderingsprocess för att försäkra sig om att hitta bästa möjliga partner för att hjälpa med målet att bli en även mer smart, grön och hållbar stad. Att bli vald av Helsingfors stad efter denna rigorösa utvärdering är ett stort framsteg för Nuuka. Jag vill tacka staden för deras förtroende och ge en stor applåd åt vårt team som möjliggjort denna vinst för Nuuka. Nu drar jobbet med Helsingfors stad i gång på allvar, något som vi inte kunde vara mer ivriga för!





Källa: Loudspring