Över en halv miljon betalar onödiga påslag för el i sommar


2018-06-28

\
Bild: Enefit
"Anvisningsavtalen är en ren fälla för konsumenterna", säger Jonas Lindelöf, vd på Enefit i Sverige.

Torrt väder, begränsad kärnkraft och höga priser på kol trissar kraftigt upp elpriserna. Samtidigt sitter sex procent av Sveriges elkunder – motsvarande 608 000 konsumenter – helt i onödan på marknadens dyraste elavtal. Det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av elhandelsbolaget Enefit. Anvisninsgavtal tilldelas alla som inte aktivt väljer ett annat avtal.

Anvisningsavtal, eller tillsvidareavtal, tilldelas den som inte aktivt väljer avtalsform eller som glömmer att förnya ett fast avtal. Påslagen är dyra; anvisningspriserna ligger på 25-30 procent mer än vid vanliga elavtal. Trots detta är sex procent av svenskarna medvetna om att de idag har anvisninsgavtal, i en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Enefit.

– Det här är alltså personer som vet att de sitter på tillsvidareavtal, kunder som betalar en tredjedel mer än de egentligen borde – men som ändå inte gör något åt det. Det är anmärkningsvärt, anvisningsavtalen är en ren fälla för konsumenterna, säger Jonas Lindelöv, vd på Enefit i Sverige.

Värmeböljan som varit, med snabbare vårflod som påföljd, gör att svenskarna får räkna med högre elpris även senare i sommar. Det betyder också att det blir dyrare att binda. Enligt elskling.se har fastprisavtalen blivit cirka 30 procent dyrare jämfört med sommaren 2017.

– Vad många som redan sitter på fasta avtal inte vet är att flertalet elhandelsbolag efter ett år kopplar över till anvisningspriser. De som råkar ut för det nu i sommar kan alltså åka på en riktig chockhöjning. Kontakta din elleverantör och se till att ta ett aktivt val kring ditt avtal så att du inte luras på en massa pengar i sommar, säger Jonas Lindelöf.

Enefit lanserades i Sverige i maj i år. Företaget har valt att inte ha några anvisningsavtal mot sina kunder.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 11–15 januari 2018. Totalt intervjuades 1120 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.



Källa: Enefit