Ett startskott för moderniseringen av Krångede kraftverk


2018-09-11

Bild: Fortum

Tidigare i år informerade Fortum om att det av arbetsmiljöskäl kommer byggas en ny tillfartstunnel och nya sugrörsluckor vid Krångede kraftverk. Genom bättre tillgänglighet vid service och underhåll kommer driften av vattenkraftverket, som är Fortums största, då även kunna ske mer effektivt än idag. Under vecka 37 sker de första sprängningarna, vilket utgör startskottet för det komplexa tunnel- och bergbygget som beräknas vara klart 2020.

– Vattenkraften är en mycket viktig orsak till att Sverige har ett av världens bästa kraftsystem med 98% procent fossilfri produktion. Krångede kraftverk är det största vattenkraftverk vi har sett till produktion och det är viktigt att säkerställa att vi har den senaste tekniken på plats, liksom den bästa arbetsmiljön., säger Toni Kekkinen, chef för Fortums vattenkraft.

Krångede kraftverk, beläget vid Indalsälven mellan Östersund och Sundsvall, togs i drift på 1940-talet och är ett av Sveriges främsta vattenkraftsanläggningar. Det är också Fortums största kraftverk sett till produktion. Krångede kraftverk producerar under ett normalår motsvarande den totala elanvändningen i hela Jämtland, Dalarna, Gävleborg och Västmanland, drygt 1 680 GWh.

Syftet med den nya tillfartstunneln och de nya sugrörsluckorna är att förbättra arbetsmiljön genom att öka tillgängligheten till kraftstationen för att underlätta service och underhåll. Förnyelsen är ett led i Fortums moderniseringsarbete och innebär ökad effektivisering och livslängd av kraftverket. Tillfartstunneln kommer bli ca 600 meter lång. Arbetet omfattar berg-, betong-, och beläggningsarbete, med YIT som entreprenör. Allt arbete kommer att utföras samtidigt som kraftstationen är i drift. Fortum och YIT har tidigare genomfört flera lyckade projekt tillsammans.

– Vi är stolta över att vår expertis inom tunnel- och bergarbete lägger grunden till en förbättrad arbetsmiljö och ökad tillgänglighet vid Krångede kraftstation. Vi har ett nära och mycket bra samarbete med vår beställare Fortum, vilket är en viktig framgångsfaktor. Som alla tunnel- och bergarbeten är även detta ett komplext projekt, här med utmaningen att utföra vårt arbete samtidigt som kraftstationen är i drift. Här erbjuder vi den bästa tekniska kompetens inom området och förståelse för de lokala förutsättningarna, säger Robert Söderberg, YIT:s Arbetschef för infraverksamheten i Sundsvall.

Under projektets gång har det funnits ett behov att dra om elljusspåret för att underlätta arbetet vid kraftverket. I nära samarbete med lokala aktörer har YIT och Fortum hittat en permanent lösning som innebär att ett nytt elljusspår beräknas finnas på plats under hösten 2018.

– Istället för att erbjuda ett temporärt elljusspår under projektet hittade vi en permanent lösning tillsammans, som vi hoppas att de som bor och verkar i området kan har stor användning av så fort allt är på plats, säger Magnus Svensson, projektledare på Fortum och ansvarig för projektet vid Krångede.

Projektet vid Krångede Kraftverk påbörjades i mars 2018 och beräknas vara färdigställt år 2020.



Källa: Fortum