Tyska forskningsinstitutet Fraunhofer installerar bränsleceller från PowerCell för elförsörjning


2018-09-19

PowerCell Sweden AB (publ) har levererat två PowerCell S2 bränslecellsstackar till den tyska forskningsorganisationen Fraunhofer IMM i Mainz. Stackarna skall användas för kombinerad värme- och elförsörjning i en byggnad där Fraunhofer utvecklar teknologi för vätgasreformer.

Fraunhofer är ett av Europas ledande forskningsorganisationer med sammanlagt 72 institut och forskningscenter runtom i Tyskland. De nu levererade bränslecellsstackarna skall användas för att säkra värme- och elförsörjningen i en nyligen gjord tillbyggnad i Mainz. Byggnaden tillhör Fraunhofer Institute for Microengineering and Microsystems, IMM, och används bland annat för utveckling av kemiska processer och s k reformer-teknologi, dvs teknologi för att omvandla olika bränslen till vätgas. Eftersom IMM arbetar med reformerteknologi är intresset stort för att använda och utvärdera bränslecellsteknologin i centrala energiapplikationer.

De nu levererade bränslecellsstackarna har en total effekt på 2 gånger 25 kW, och kommer att kopplas samman med Fraunhofers egenutvecklade reformer för att genera elkraft och värme från naturgas.

– Vi ser flera möjliga marknader för bränsleceller och reformerteknologin och vill testa teknologin i praktiken. Att valet föll på bränslecellsstackar från PowerCell hänger samman med att de bygger på en unik teknologi som tål att köras på reformat, d v s, vätgas tillverkad genom reformering av andra bränslen, samtidigt som den har den bästa energitätheten på marknaden, säger Professor Dr.-Ing. Gunther Kolb.




Källa: Powercell