Svenska kraftnät inleder dialog med myndigheter i Norrbotten om ny kraftledning till Finland


2018-10-08

Utredningskorridorer Messaure -Keminmaa.
Bild: Svenska kraftnät
Utredningskorridorer Messaure -Keminmaa.

Svenska kraftnät planerar tillsammans med den finska systemoperatören Fingrid att bygga en ny kraftledning mellan Messaure station i Jokkmokks kommun och Keminmaa i norra Finland. Under hösten 2018 inleds samtal om den planerade ledningen med bland annat berörda kommuner och Länsstyrelsen i Norrbotten.

Den nya kraftledningen mellan Sverige och Finland resulterar i nytta för hela den nordiska elmarknaden och den ökar försörjningstryggheten samt integrerar Finland ytterligare i det nordiska kraftsystemet.

Dialog är viktigt när Svenska kraftnät planerar en ny kraftledning. För att säkerställa att vi väljer den bästa sträckningen för kraftledningen har många alternativ studerats utifrån aspekter som teknik, säkerhet och omgivningspåverkan. Slutligen har vi valt fyra alternativ som vi arbetar vidare med för att avgöra var kraftledningen ska dras/byggas. Varje alternativ kommer att utredas inom en så kallad utredningskorridor som är ungefär 400 meter bred, medan en färdig ledningsgata där elledningen kommer att byggas är ungefär 45 meter bred.  De kommuner som i detta inledande skede berörs av utredningen är Jokkmokk, Gällivare, Boden, Luleå, Överkalix och Övertorneå i Norrbottens län.

Under hösten 2018 inleder Svenska kraftnät samtal med dessa kommuner, Länsstyrelsen, Sametinget och andra berörda aktörer, för att avgöra vilken korridor av de fyra alternativen som är bäst lämpad för ledningen.

Efter myndighetsdialogen arbetar Svenska kraftnät fram ett lämpligt sträckningsförslag och därefter bjuds berörda fastighetsägare, närboende och övriga intressenter till samråd om det valda sträckningsförslaget. Samrådet är preliminärt beräknat att genomföras hösten 2019. Materialet kommer även att finnas tillgängligt för allmänheten.




Källa: Svenska kraftnät