Klokt att se över elavtalet inför vintern


2018-10-09

Eva Lendic Edlund, vd Umeå Energi El.
Bild: Umeå Energi
Eva Lendic Edlund, vd Umeå Energi El.

Med ett stigande elpris efter den torra sommaren skedde en stabilisering under ett blött och blåsigt september. Vädret har stor påverkan på elpriset och inför vintern är det extra viktigt att se över sitt elavtal.

Elpriset har varierat en hel del efter den varma sommaren och inför vintern är läget svårare än normalt att bedöma. I augusti var det ovanligt lite vatten i vattenmagasinen jämfört med ett så kallat normalår, samtidigt som kärnkraften var inne i en intensiv underhållsperiod. Elpriset var då nära dubbelt så högt som under samma period i fjol. Under september gick elpriset ned igen, eftersom det regnat och blåst rejält på rätt ställen i landet. Samtidigt har priserna på elcertifikat och utsläppsrätter stigit, och den starka konjunkturen driver på världsmarknadspriset på energi. Så hur ska man tänka kring sitt elavtal när vintern står för dörren?

– Inför vintern är det klokt att se över och teckna ett elavtal om du inte redan har gjort det, säger Eva Lendic Edlund, VD Umeå Energi El.
–Det så kallade anvisningspriset, som du får betala om du inte har tecknat ett avtal, är nämligen högre än ett avtalat pris. För de allra flesta passar det även bäst med ett rörligt pris, i synnerhet för de som bor i lägenhet och inte har sin uppvärmning från el. För de som nyligen flyttat till villa, och därmed inte känner sitt hus ordentligt ännu, kan det vara bra att titta på ett kortare avtal över vintermånaderna. För husägaren som använder mer el under vintern och mindre under sommaren, och som klarar en kortare prisuppgång, är ett rörligt pris det som lönar sig mest i längden.



Källa: Umeå Energi