Umeå Energi satsar på smarta hem i nybyggnation med IoT-plattformen Connective som grund


2018-10-10

Umeå Energi genomför i samarbete med Skanska en pilotstudie för att utvärdera digitala tjänster baserade på Connective i nybyggnation. Studien omfattar 42 lägenheter i bostadsrättsföreningen Solterrassen i Umeå.  Målet är att bygga in smart teknologi redan vid nybyggnation och syftet med pilotstudien är att utvärdera plattformen Connective som grund i större projekt.

Under våren 2018 utrustades 42 lägenheter i bostadsrättsföreningen Solterrassen med smart teknologi som gör det möjligt för hyresgästerna att övervaka och kontrollera utrustning i hemmet.  Lägenhetsinnehavarna har även haft möjlighet att teckna sig för ett premiumpaket med fler komponenter.  Det förinstallerade paketet är integrerat med Umeå Energis nya tjänst Energikollen som på ett enkelt sätt visar hyresgästen dess konsumtion av elenergi och fjärrvärme.  Nu är alla lägenheterna sålda och kunderna har flyttat in.  Utvärdering av piloten kommer att göras under hösten 2018.

– Vårt mål är att bygga tryggare och säkrare hem med mer komfort, lägre driftkostnader och större kontroll. En viktig komponent är att redan från början bygga in smart teknologi som låter hyresgästen styra och övervaka funktionerna i sitt hem. Indentives IoT-plattform Connective är en intressant lösning som vi gärna vill utvärdera, säger Fredrik Westerlund, projektutvecklare, Skanska Nya Hem.

– Med vår lösning Smart Start kan våra kunder koppla upp sina hem och nyttja digitala tjänster. I projektet kan vi tillsammans med de boende och Skanska testa och utveckla fler digitaltjänster för hemmet. Ett upplägg som alla inblandade parter och våra övriga kunder har nytta av, säger David Lindström, Affärschef på Umeå Energi Bredband. 

– Att integrera smart teknologi i nybyggnation tror vi kommer att bli standard. Det kommer att bli lika självklart som att man kan få vatten genom att öppna en kran. Vår plattform Connective är väl förberedd för det och kan dessutom användas för att distribuera digitala tjänster såsom inbrottslarm och omsorgstjänster till konsumenterna, säger Anders Visell, CEO på Indentive. 



Källa: Indentive