Smarta soffor synliggör energiförbrukningen i den smarta staden


2018-10-11

Jonas Tannerstad, el och automationschef på ÖrebroBostäder, testar den nya soffan som visualiserar husets energiförbrukning.
Bild: ÖBO
Jonas Tannerstad, el och automationschef på ÖrebroBostäder, testar den nya soffan som visualiserar husets energiförbrukning.

Under hösten lanserar ÖrebroBostäder fem självlysande soffor som ska placeras ut vid de fem hus som kommit längst i utvecklingen av ett helt nytt energisystem, där husen kommer att kunna bli en del i en framtida energimarknad.

I framtidens smarta städer blir fastigheterna inte längre passiva slutanvändare av energi, utan istället aktiva parter i det smarta energisystemet. De nya sofforna kommer att visualisera husets ”hjärtrytm”, och med olika pedagogiska färger visa när huset använder lite respektive mycket energi

– Vi måste var och en, och tillsammans, förändra vårt beteende när det kommer till vår energikonsumtion, och energiförbrukningen i våra fastigheter är inget undantag. Här finns mycket vi människor kan göra samtidigt som den nya moderna tekniken kommer att ta oss en bra bit på väg, säger Jonas Tannerstad, el- och automationschef på ÖrebroBostäder, och tillägger att vi inte ska underskatta värdet av hyresgästernas bidrag.

Redan nu har man en soffa för tester uppställd i garaget i Örebrobostäders fastighet vid Husarens gränd. Och snart kan örebroarna bokstavligen sätta sig för en stunds reflektion om vårt klimat i någon av de hypermoderna energisnåla sofforna och fundera på den egna möjligheten att påverka energiförbrukningen i sitt hem.

– Vi vill att våra hyresgäster i realtid ska se energiförbrukningen i den fastighet de bor i. Vi hoppas att vi genom den här visualiseringen får fler att bli medvetna om den egna förbrukningen. Det är där förändringen börjar, förklarar Jonas Tannerstad.



Källa: ÖBO