Södra erbjuder ursprungsmärkt el till europeiska kunder


2018-11-02

Södras massabruk i Mönsterås.
Bild: Per Pixel Petersson
Södras massabruk i Mönsterås.

Södra kan nu erbjuda ursprungsgarantier av förnybar el som är gångbara även i EU efter att Södras massabruk i Mönsterås blivit certifierat enligt EU-standard.
– Vi tror på förnybar energi och vill ge våra kunder möjlighet att använda vår förnybara el, säger Henric Dernegård, energisamordnare på Södra.

I Södras massabruk produceras förnybar el med råvaran från Södras medlemmars skogar. Sedan 2010 har Södra varit självförsörjande på egenproducerad el. Men det finns också ett överskott som idag säljs till den öppna elmarknaden. Södra är nu certifierad enligt European Energy Certificate System (EECS). Detta är en standard för gränsöverskridande handel med ursprungsgarantier.

Europeiska kunder till Södra har visat ett intresse för ursprungsmärkt el. I maj klassificerades bruket i Mönsterås enligt EECS och från maj till och med idag har vi producerat 190 GWh i biobaserade ursprungsgarantier. Detta motsvarar uppvärmning av cirka 7 600 villor.

– Många av våra europeiska kunder är elintensiva och köper redan en förnybar produkt av oss i form av pappersmassa. Att de dessutom skulle kunna köpa till ursprungsmärkt el ser vi som ett mervärde som stärker affären, säger Henric Dernegård.

En ursprungsgaranti motsvarar en MWh och är en elektronisk stämpel på vilken plats elen är producerad och med vilket ursprung. I Södras fall handlar det om biobaserat ursprung, men det kan också handla om sol, vind, vatten med flera.

– Det är genom grön el vi kan komma fram till ett biobaserat samhälle. EECS är ett gemensamt system där vi kan övervaka och styra elproduktionen mot en hållbar utveckling i Europa och där vill vi medverka, säger Henric Dernegård.



Källa: Södra