Solpaneler möjliggör skolgång i Bangladesh


2018-11-02

Skola Batikamari Bangladesh.
Bild: Erikshjälpen
Skola Batikamari Bangladesh.

Sedan 2004 har barnrättsorganisationen Erikshjälpen medverkat till att utveckla skol- och hälsoverksamheten på de svårtillgängliga öarna i Jamuna-deltat i Bangladesh där utbildningsnivån är mycket låg. Med elbolaget Bixias hjälp har 68 solpanelsansläggningar installerats på skolor, förlossningskliniker och vattenreningsanläggningar.

Solpanelsanläggningarna innebär bland annat att skolorna fått belysning och att de skolor som ligger mest otillgängligt kunnat få undervisning via digitalabildskärmar. 

Befolkningen på öarna drabbas varje år av översvämningar under monsunperioden och drabbas av erosioner som gör att hela öar kan försvinna och tvinga människor att flytta. Därför byggs allting, även solpanelerna, på ett sätt som enkelt kan monteras ner och flyttas om det blir nödvändigt. 

Solcellssatsningarna, som startades i form av ett pilotprojekt för tre år sedan, har gett alla verksamheter bättre förutsättningar. Skolorna kan använda sig av tekniska hjälpmedel och lokalerna kan även nyttjas på kvällstid för extra studier. 

– Tidigare hade barnmorskorna inte tillgång till elektriskt ljus vid förlossningar nattetid. Bara de solceller som installerades under 2017 har ökat livskvaliteten för minst 2500 människor i de mest utsatta områdena, säger generalsekreterare Daniel Grahn på Erikshjälpen. 

Bixia fick tidigare i veckan denna film skickad till sig direkt ifrån Bangladesh. 

– Vi är fantastiskt glada över att se att vårt och våra kunders förhållandevis lilla bidrag kan ha så stor betydelse för så många människor. Att dessutom få direktrapportering från Erikshjälpen på plats stärker oss i vår övertygelse att vi tillsammans med ganska små medel kan förändra världen i rätt riktning, säger Jessica Torén, marknadschef på Bixia.  



Källa: Bixia