Fiskvägen i Forsnäs är färdig


2018-12-03

Bild: Tranås Energi

Nu har vattnet släppts på i Tranås Energis nya fiskväg vid vattenkraftstationen i Forsnäs, Ydre. En passage som varit stängd i 100 år är nu öppen för vandrande fisk!

För ca ett år sedan tog Tranås Energi beslut om att bygga en fiskväg vid sin vattenkraftanläggning i Forsnäs. Under hösten har bygget genomförts och nu är den redo för fiskar som vill utforska nya områden.

– Den här åtgärden gör att hindret som funnits här i minst 100 år nu är borta och fisken har fri väg förbi anläggningen, säger Magnus Lundberg som är ansvarig för projektet på Tranås Energi.

I kanten av kraftdammen har en vall byggts upp och på andra sidan har fiskvägen anlagts. Denna har fått en slingrande form som ska likna en naturlig bäck så långt det är möjligt. Lekgrus har lagts på flera ställen och stenar har placerats ut för att skapa variationer mellan forssträckor och mer stilla vatten.

Fiskvägen mynnar ut i en trumma som leder fisken under vägen till det naturliga sidoflödet på andra sidan. Detta löper sedan längs tuberna, förbi kraftstationen och vidare mot Bulsjöån.

Innan projektet är helt klart återstår det att täta vallen mellan fiskvägen och dammen samt en del mindre åtgärder som ska underlätta för fisken att ta sig fram i det naturliga flödet.

– Vi driver detta projekt själva och frivilligt. Tranås Energi satsar på att bedriva en så miljöanpassad verksamhet som möjligt och där är arbetet med skapa förutsättningar för biologisk mångfald en stor del, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Under nästa höst kommer liknande åtgärder att utföras vid Tranås Energis vattenkraftanläggning i Visskvarn. Målet är att skapa ett helt öppet vattensystem mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen år 2021.




Källa: Tranås Energi