Entreprenörerna som vill att ren energi ska vara ett självklart alternativ för alla


2018-12-12

På bilden är teamet bakom Ventus Robur, från vänster: Maximilian Schultz, Sophy Jonasson, Alexandra Esguerra & Karl Lindell.
Bild: Venture Cup
På bilden är teamet bakom Ventus Robur, från vänster: Maximilian Schultz, Sophy Jonasson, Alexandra Esguerra & Karl Lindell.

Energin i Sverige står idag för cirka 10-20 procent av landets växthusgasutsläpp och då är Sverige ett av de länder i världen som använder sig mest av förnybara energikällor. Eftersom många hushåll i Sverige inte kan tillgodogöra sig på exempelvis solcellsenergi valde entreprenörerna att fokusera på en vindkraftslösning.

Det mynnade ut i en vindkraftsturbin som kan förklaras likt ett småskaligt vindkraftverk som är en förbättrad version av de som finns på marknaden idag då de har lägre rotationshastigheter vilket medför mindre vibrationer och en lägre ljudnivå för kunderna.


Vad tror ni är det unika med er idé som gjort att den hamnat på Venture Cups top 20 lista? 
– Att ersätta det fossila bränslebaserade nätaggregatet med ett mer miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ är något som är ett stort problem i dagens samhälle. Ventus Robur AB med sin teknik baserad på småskaliga vindkraftverk bidrar till att minska den globala uppvärmningen och samtidigt minska de miljömässiga negativa utsläppen, säger Alexandra Esguerra.

Framtidsplanerna för företaget ser ljusa ut. I dagsläget pågår det ett arbete för att ta fram en prototyp som sedan ska börja testas hos kunder där den långsiktiga förhoppningen är att bli marknadsledande i Skandinavien och vara det självklara alternativet till solenergi.

Idé: Ventus Robur
Team: Alexandra Esguerra, Karl Lindell, Maximilian Schultz & Sophy Jonasson
Universitet: Chalmers tekniska högskola
Boendeort: Göteborg





Källa: Venture Cup