Innovativ samverkan – en framtida möjlighet för både kommunen och företagen i Lidköping


2018-12-12

Bild: Lidköpings kommun

Lidköpings kommun har beviljats 950 000 kronor av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova för att främja utvecklingen av industriell symbios i kommunen. Industriell symbios är ett sätt att samverka där restprodukter (avfall), energi, varor, tjänster och kompetens från en verksamhet blir en resurs för någon annan. Genom att olika aktörer samverkar blir nyttan större än om var och en försöker optimera sin egen verksamhet.

– Industriell symbios är något som växer i Sverige och världen över. Därför är det jätteroligt att Lidköping kan vara med och visa upp ett mycket gott exempel med stor potential, säger kommunens miljöstrateg Yvonne Träff.

Kommunala verksamheter som deltar i projektet är Teknisk Service och Lidköping Energi AB. Dessutom deltar företagen Lantmännen Reppe AB, Gasum Lidköping AB, Fordonsgas AB, Gunnar Dafgård AB och Fazer Kvarn AB Fazer Sweden AB. Projektet drivs av kommunen i samarbete med Linköpings universitet. Universitetet har tidigare studerat flöden av resurser mellan företag och kommunala verksamheter i Lidköping. Det är företaget WA3RM AB som i projektet kommer att ansvara för kartläggningen av möjligheter för industriell symbios.


Kartåsen-området i fokus
Utgångspunkten för projektet är Kartåsen-området med omnejd där det finns flera verksamheter som har ett visst utbyte av resurser mellan varandra. Projektet ska undersöka om det finns potential att utveckla den industriella symbiosen där. I området finns produktion av flytande biogas, livsmedel och energi samt anläggningar för avfallshantering och snart även avloppsvattenrening.

Projektet ska identifiera, kartlägga och kvantifiera verksamheternas behov av och tillgång till resurser. Projektet ska också analysera utvecklingsmöjligheterna, kartlägga eventuella hinder för symbios och upprätta en plan för hur vi ska ta oss förbi eventuella hinder. En viktig del i projektet är att sprida standardiserade metoder, resultat och lärdomar både i Sverige och internationellt.




Källa: Lidköpings kommun