Han är REESBEs första teknologie doktor


2018-12-13

Mattias Gustafsson, industridoktorand.
Bild: Gävle Energi
Mattias Gustafsson, industridoktorand.

Företagarforskarskolan REESBE får nu sin första teknologie doktor genom industridoktoranden Mattias Gustafsson. Detta är ett av Högskolan i Gävles största forskningsprojekt hittills och totalt är 21 doktorander under utbildning i forskarskolan.

Temat för Mattias forskning är energieffektivisering inom bebyggd miljö.
– Jag var redan anställd på Gävle Energi när jag fick frågan om att delta i forskarskolan. Det har varit fem mycket intressanta år med många utmaningar. Att komma tillbaka till skolbänken efter ett flertal år i arbetslivet har sina svårigheter men det ger också en möjlighet att tillföra nya perspektiv till diskussionerna, säger Mattias.

Mattias forskning handlar om systemeffekter i energisystemet när man genomför energieffektiviseringar. En återkommande röd tråd i avhandlingen är solcellstekniken som många tror kommer att få sitt ordentliga genombrott i Sverige inom en snar framtid.

– Energisystemet kommer att förändras i framtiden och ska man klara de uppsatta miljömålen så kommer det krävas en relativt snabb förändring och där är vi en viktig aktör som behöver bredda vår kunskap och vårt synsätt, säger Håkan Jönsson, vd för Gävle Energi.
– Vi var delaktiga i etableringen av Forskarskolan och det här är ett sätt för oss att jobba med framtidens utmaningar. 

Mattias kommer från Söderhamn men flyttade därifrån 1991. Han har också bott och jobbat i bl.a. Bollnäs och Jättendal innan han 2008 kom till Gävle och Gävle Energi. Under sin doktorandtid har han varit gästforskare i tyska Kassel på Fraunhofer.
– Under min uppväxt i Söderhamn så hade jag en hel del andra prioriteringar än skolarbetet så det är nog en del gamla lärare som är lite förvånad över var jag har hamnat, säger Mattias med ett stort leende. 

Efter disputationen kommer Mattias att fortsätta jobba på Gävle Energi i en mer övergripande roll med utvecklingsfrågor. Disputationen sker fredagen den 14 december 2018 kl 13:00 i sal 13:111 på Högskolan i Gävle och är öppen för allmänheten. 




Källa: Gävle Energi