Blockhomes AB hjälper till att förse Burundi med förnyelsebar el


2019-01-08

Peter Rinaldo vid Tanganyika sjöns strand.
Bild: Gustave Niyogere
Peter Rinaldo vid Tanganyika sjöns strand.

Solcellsparker skall uppföras i Burundi.
Bild: Blockhomes AB
Solcellsparker skall uppföras i Burundi.

Dokumentärfilmaren och journalisten Peter Rinaldo kommer i samarbete med energibolaget Blockhomes AB att sjösätta ett projekt som ska förse landsbygden i Burundi, Östafrika, med förnyelsebar energi. Idag saknar 95 procent av landsortsbefolkningen i Burundi elförsörjning vilket hämmar såväl den ekonomiska utvecklingen som återuppbyggnaden av ett krigshärjat land.

Under de senaste åren har jag bytt inriktning och har istället för att som journalist och dokumentärfilmare skildra verkligheten satsat på att praktiskt förändra den. Därför utvecklar jag sedan några år förnyelsebar energi och hållbart skogsbruk i bland annat Afrika. I somras blev mitt projekt godkänt av Burundis energiminister och det blev då dags att hitta en samarbetspartner, inte minst för den långsiktiga finansieringen, säger Peter Rinaldo.

Peter Rinaldo har arbetat i över trettio år som undersökande journalist och dokumentärfilmare för SVT och TV4, samt för ett antal internationella broadcasters. Hans journalistiska huvudområde har varit orsaker och långsiktiga konsekvenser av krig och folkmord, men han har även arbetat med undersökande journalistik i Sverige.

Blockhomes AB, med sin moderna blockchainteknik och innovativa affärsplan, visade sig vara det bästa alternativet för mig, säger Peter Rinaldo.



Källa: Blockhomes AB