Många på plats när framtidens smarta städer diskuterades


2019-01-16

Runt 50 personer var på plats i Karlstads El- och Stadsnäts lokaler under tisdagen.
Bild: Richard Hall, Karlstads El- och Stadsnät
Runt 50 personer var på plats i Karlstads El- och Stadsnäts lokaler under tisdagen.

Tillsammans med stadsnäten i Arvika, Hammarö, Forshaga, Munkfors, Åmål och Vansbro bjöd Karlstads El- och Stadsnät in till en heldag i digitaliseringens tecken – med fullt fokus på den smarta staden.

Framtidens teknik är redan här – och den är här för att stanna. Varför inte ha en uppkopplad soptunna som säger till när den behöver tömmas, eller sensorer som pratar med din telefon och visar dig var du kan parkera din bil? Bara fantasin sätter gränser.

Allt kan kopplas upp
Under tisdagen träffade de sju kommunala stadsnäten i MittNät; Karlstad, Arvika, Hammarö, Forshaga, Munkfors, Åmål och Vansbro, inbjudna gäster från kommunernas olika bolag och förvaltningar samt gäster från närliggande kommuner. På plats fanns även representanter från Blink och Ambiductor som berättade mer om tekniken som möjliggör en uppkopplad stad, nämligen LoRa WAN.

– Tekniken är trådlös och möjliggör att man kan koppla upp olika typer av sensorer precis hur som helst, var som helst, vilket ger fantastiska möjligheter, säger Henrik Holm, verksamhetskoordinator på Karlstads El- och Stadsnät.


Fokus på nyttan med det smarta
Fokus under dagen låg delvis på hur tekniken fungerar, men framförallt på vilka möjligheter den för med sig.

– Det är väldigt viktigt att informationen om vilken nytta de här olika sensorerna faktiskt kan göra i samhället kommer fram. Om bara fler visste att man kan göra i princip vad som helst – allt från att hjälpa äldre i vardagen till att hålla koll på badtemperaturen på sommaren – tror jag intresset skulle vara ännu större än vad det redan är, säger Henrik Holm.

I Karlstad sitter redan de första antennerna uppe och i somras testade teknik- och fastighetsförvaltningen med hjälp av Karlstads El- och Stadsnät att sätta sensorer i blomlådorna på stan. På så vis kunde parkarbetarna vattna enbart när det behövdes i stället för att låta blommorna torka ut eller övervattnas.

– Projektet blev väldigt lyckat och fler liknande projekt är på gång. Runt hörnet finns till exempel uppkopplade lyktstolpar. Vi har en väldigt spännande och smart framtid framför oss, säger Henrik Holm.



Källa: Karlstads El- och Stadsnät