Förnybar energi säkrast för VM-sändningarna från Östersund


2019-01-18

Omkring 30 nationella och internationella tv- och radioteam sänder skidskytte-VM från Östersund 7–17 mars i år.
Bild: Per Danielsson
Omkring 30 nationella och internationella tv- och radioteam sänder skidskytte-VM från Östersund 7–17 mars i år.

Omkring 120 miljoner tv-tittare runt om i världen kommer att kunna se skidskytte-VM med hjälp av förnybar energi från Jämtland. Arrangören Biathlon Events AB väljer bort dieselelverken som tv-bolagen brukar använda till förmån för energi från sol, vind, vatten och skog.
– Vi väljer det lokala energibolaget Jämtkraft av den enkla anledningen att det är det mest driftsäkra för tv-produktionerna. Driftsäkerheten är A och O för ett skidskytte-VM och av den anledningen blir Jämtkraft det självklara valet, säger Patrik Jemteborn, ordförande för organisationskommittén för Skidskytte-VM 2019.

Omkring 30 nationella och internationella tv- och radioteam sänder skidskytte-VM från Östersund 7–17 mars i år. Det är stora energikrävande produktioner och vanligtvis används dieselelverk för att säkra upp tv:s behov av el, men så blir det inte i årets VM.

– De många undersökningar och jämförelser vi gjort kring driftsäkerhet mellan dieselelverk och Jämtkrafts elleverans visar att de sistnämnda är klart säkrast. Vi har gått grundligt tillväga i våra jämförelser och känner oss trygga med valet. Att elen dessutom kommer från lokala förnybara källor är en verklig bonus, leveranssäkert och klimatsmart – det gillar vi, säger Patrik Jemteborn.

– Jag är glad över att de litar på oss, det är ett bra betyg för vår verksamhet. Vårt elnät som omfattar cirka 850 mil ledningar är ett av Sveriges mest leveranssäkra elnät. Men för att ha ytterligare marginaler för ett evenemang som skidskytte-VM har vi också förstärkt driftsäkerheten i arenaområdet och installerat så kallad smart utrustning så att vi ännu snabbare än tidigare kan se avvikelser, säger Pär-Erik Petrusson, driftansvarig Jämtkraft Elnät AB.


VM kräver stabilt elnät

Inför vm:et har Biathlon Event tillsammans med Östersunds kommun och Jämtraft säkrat upp elnätet och kapaciteten på skidskyttestadion i Östersund. Varje meter kabel är kartlagd och så långt det är möjligt har man säkrat elkablarna. Personalstyrkan som jobbar med elförsörjningen är också förstärkt.

– El och elnät är kanske inte det första allmänheten tänker på när vi pratar mästerskap men det är bland det första vi inom organisationen ser till att säkerställa. Har vi inte stabil leverans av el blir det inget VM, säger Patrik Jemteborn.


Jämtländsk skog värmer publiken

Förutom att elen som levereras är förnybar så kommer också värmen till VM från förnybara energikällor. Sedan tio år tillbaka värms hela anläggningen med fjärrvärme från Lugnvik. Till detta mästerskap har nätet kring arenan byggts ut för att även kunna värma besökarna i ett nytt stort publiktält som placeras på parkeringen intill Arctura. Jämtkraft sponsrar mästerskapet med energi från sol, vind, vatten och skog.

– Vår kärnverksamhet, förnybar energi, är en förutsättning för att lyckas med både hållbara evenemang och att vi ska uppnå ett fossilfritt samhälle. Det är riktigt roligt att vi nu också kan visa tv-bolag från olika länder att vårt elnät är det mest driftsäkra för dem, säger Erik Brandsma, vd för Jämtkraft.



Källa: Jämtkraft