MDH forskar för mer förnybar energi i framtidens energisystem


2019-01-29

Forskare från MDH ska undersöka hur man kan kombinera olika energisystem, för ökad effektivitet.
Bild: MDH
Forskare från MDH ska undersöka hur man kan kombinera olika energisystem, för ökad effektivitet.

En forskargrupp vid Mälardalens högskola (MDH) har fått tre miljon kronor för att, tillsammans med Tianjin University (TJU) i Kina, undersöka hur man kan kombinera olika energisystem för att göra dem så effektiva som möjligt. Minskad användning av fossila bränslen, till förmån för förnybara energikällor, är ett av målen med forskningen.

Världens energianvändning ökar och jordens resurser håller på att ta slut. Vi behöver därför ersätta fossila bränslen med förnybara alternativ. Utmaningen med förnybara energikällor är bland annat oregelbunden produktion, skillnad mellan utbud och efterfrågan samt fysiska begräsningar gällande produktion av solenergi och vindkraft.

För att upprätthålla och så småningom även kunna öka produktionstakten av förnybar energi, och samtidigt säkerställa att driften av energisystemen är stabil och säker, är det angeläget att utveckla de olika energisystemen och kombinera dem med varandra på ett så effektivt sätt som möjligt.

Traditionellt har man separata system för att lagra och transportera el, gas, kyla och värme, men genom att kombinera systemen kan energin omvandlas och lagras i olika former samt länkas samman med omvandlingsenheter som kraftvärme, elektrolysörer, elpannor, värmemotorer och värmepumpar.

Utmaningar med befintlig teknik

– Genom det här projektet vill vi skapa ny kunskap om hur man kan sammanlänka olika energisystem på ett så effektivt sätt som möjligt.Det huvudsakliga syftet är att skapa en fördjupad förståelse kring de synergier och beröringspunkter som finns mellan el-, värme-, kyl- och gasnät, för att kunna minska användningen av fossila bränslen och ersätta med förnybar energi, säger Jinyue Yan, professor i energiteknik vid MDH och projektledare för projektet.

Finaniserat av vetenskapsrådet
Projektet ”Synergier av mellandistribuerade och kombinerade energisystem för effektiv integrering av hög andel förnybar energi” pågår till december 2021 och kommer att genomföras i nära samarbete med Tianjin University (TJU) i Kina. Projektet, som beviljats medel från Vetenskapsrådet, kommer bland annat att stödjas av ABB, Chalmers och China Electric Power Research Institute.




Källa: MDH