Biogas rustar bilparken för tuffare miljökrav


2019-02-06

Daily Blue Power-serien från IVECO utsågs till International Van of the Year 2018.
Bild: IVECO
Daily Blue Power-serien från IVECO utsågs till International Van of the Year 2018.

Det är ingen nyhet att transportbranschen är under förändring och att miljökraven stiger. För verksamheter med stora bilparker kan det därför bli en dyr nota om man inte följer med i utvecklingen och investerar rätt och i tid. Morten Iversen, Nordic Sustainability Manager hos IVECO, anser att ett stort steg i rätt riktning är att öka medvetenheten omkring de fördelar en miljövänlig bil innebär för verksamhetens totalekonomi och miljömässiga avtryck.

EU skärper löpande sina miljökrav för transportsektorn med syftet att omvandla EU till en koldioxidsnål ekonomi. Det ställer krav på bland annat verksamheter, kommuner och transportfirmor, samtliga med behov av lätta och tunga transporter i flertal. Samtidigt visar kunder idag större intresse för miljön och klimatet, vilket ytterligare sätter press på företagen.


Bättre totalekonomi med biogas
Här i Sverige har man redan tagit ett stort kliv när det kommer till att skärpa kraven på fordonsägare, med målet att uppnå fossilfria bilparker, genom införandet av Bonus Malus-systemet förra året. Morten Iversen, Nordic Sustainability Manager hos IVECO, världens första tillverkare av nyttofordon som erkänt biogasens potential, välkomnar införandet av systemet och säger:

– Sett över ett femårigt perspektiv gör systemet att du sparar ca 65 000 kr i miljöavgift och bonus på en biogasbil jämfört med en tillsvarande dieselbil. Det betyder även att du får en massa gratis CO2-reduktion som innebär markanta besparingar om du i förvägen har en stor fordonsflotta.

Vid första anblicken kan en biogasbil framstå som dyrare, vilket gör att det är få som ser det som ett bra alternativ till exempelvis diesel, och det vill Morten Iversen helst få en ändring på.
– Många väljer typiskt diesel för att de kan köra långt och få kraft ur motorn, men de flesta känner inte till att man med biogas kan göra precis detsamma, med en CO2-reducering som är 179  procent jämfört med till exempel en dieselmotor. En biogasbil är dessutom lika snabb att tanka och kör precis lika långt på litern.


Hög prestanda och större CO2-reduktion i städerna
Biogas är ett utmärkt drivmedel för verksamheter och kommuner som planerar att bli mer hållbara under det nya året, men som inte vill kompromissa med hög prestanda och goda köregenskaper i storstäder. Dessutom erbjuder det fördelar som 4 dbA lägre bullernivå, 70  procent lägre NOx, 96 procent färre partiklar, goda möjligheter för körplanering, och lägsta klimatpåverkan.

Eftersom utvecklingen tyder på att verksamheternas kunder i stigande grad visar intresse för klimatpåverkan när de väljer leverantör, kan en biogasbil därutöver ge varumärkesbyggandet en ordentlig skjuts.

– Med biogas får man den kraft man behöver för att flytta tyngre transporter i längre tid än med el, samma prestanda som med diesel med mindre föroreningar, och oslagbar CO2-reducering. I slutändan skulle jag vilja påstå att verksamheter får renare samvete, bättre totalekonomi och körglädje i storstaden, utan att betala något extra för det i längden, avslutar Morten. 




Källa: Iveco