Arbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjat


2019-02-12

Bild: Anders Bryngel

Regeringen har beslutat att införa nya funktionskrav i landets elmätare. Kraven ska vara uppfyllda senast 2025 och innebär att Göteborgs cirka 275 000 elmätare behöver bytas. Göteborg Energis ledning och styrelse beslutade nyligen att starta projektplaneringen och ta fram ett upphandlingsunderlag inför bytet.

– Med den nya generationens smarta elmätare får kunderna möjlighet till mer detaljerad information om sin energianvändning, vilket kan leda till en mer flexibel elanvändning och lägre kostnader. De nya mätarna ökar också förutsättningar för en effektivare elnätsdrift, minskad energianvändning och ökade möjligheter att integrera mikroproduktion av till exempel solel, säger Peder Holmström, projektägare och avdelningschef på Göteborg Energi.

Inför beslutet att starta projektet har en strategisk förstudie med analyser av olika framtidsscenarios, leverantörsmarknaden, branschkollegors satsningar, tidigare genomförda och pågående projekt genomförts.

– I förstudien har vi utrett förutsättningarna för hur vi på bästa sätt kan genomföra projektet. Projektet påbörjas 2019 men tyngdpunkten i investeringarna och själva bytet av elmätarna sker under perioden 2021-2025. Vi planerar att gå ut med upphandlingen i slutet av år 2019 eller början av år 2020. Bytet av mätare ingår i kundernas elnätsavgift och vi kommer löpande att informera i takt med att projektet tar form och genomförs, säger Peder Holmström.



Källa: Göteborg Energi